Sobota
sep102011

Čistilna akcija, 27. 8. 201

Spoštovani organizatorji čistilne akcije, na dan čistilne akcije, sobota 27.8.2011 so se čiščenja udeležili tudi člani Planinskega društva Iskra Ljubljana in Planinskega društva RTV Ljubljana.

Čistilna akcija po določeni poti je bila izvedena 27.8.2011, od 9.30 ure do 13.30 ure,to je od Prulskega mostu po Janežičevi ulici do Dolenjske ceste, kjer sta nastali dve skupini, ena je šla pred tunelom na Osoje in čez planoto v Staro Ljubljano, druga pa Za gradom in po markirani planinski poti “po tranzvenzalni poti št. 13 po oddajnikih RTV Slovenija”, od križišča Roške ceste s Streliško ulico po stopnišču v levo smer mimo Orlovega vrha na Šance pri oddajniku in skozi drevored mimo spomenika Kmečkim uporom, po Plečnikovi pešpoti na stebrih na Študentsko ulico na Vodnikov trg. Planinska pot je dobro označena z oznakami smeri na stebru ulične svetilke, glej priloženo fotografijo. Potem smo na Vodnikovem trgu akcijo zaključili in oddali vse smeti v vrečah v posebne zabojnike na Plečnikovi tržnici z vednostjo dežurnih uslužbencev JPT d.o.o.

Na tej končni lokaciji Vodnikovega trga smo se slikali z vrečami raznovrstnih odpadkov, v teh so bili ostanki cigaretnih ogorkov-čiki, cigaretnih škatlic, razni plastični odpadki, igrače, hlače, cokli, trakovi ipd. Pomembno je opozoriti na kosovne odpadke, ki so vrženi preko ograje v Grubarjev prekop, glej priloženo sliko, pa še marsikaj bo tam možno pobrati!!! Zanimivo je, da ljudje poleg ogorkov odvržejo veliko nepotrebnih odpadkov “pod grme” v dobri veri, da so odpadki razgradljivi in zanemarjajo neestetski videz.

O posebnostih sporočava, da posebnih nevarnih odpadkov nismo smeli pobirati, ker smo našli lokaciji ljubljanskih nesrečnikov, ki so razbrane na priloženih fotografijah. Prva taka lokacija je na začetku planinske poti preko stopnišča ulice Za gradom na vzporedni pešpoti navkreber, druga pa cca 150 m stran proti novemu še nezasedenemu stanovanjskemu objektu “VILE”, ki nima preprečenega dostopa. Ob tej VILI je nameščen jašek za prisilno prezračevanje objekta, ki nima zavarovanih mrežnih pokrovov, kar vse je razvidno iz priloženih fotografij. Dostop do odkritega in z injekcijami “nastlanega” jaška ni zavarovan, lokacija kliče po urgentnem zavarovanju in osvetlitvi!!!

Ostali smo brez besed in kaj takega se ne sme dogajati!

Vsekakor pa se organizatorju izreka pohvalo, tako TDL kot ČS Center, za dobro oskrbo z zaščitnimi sredstvi kot tudi za dobro počutje in druženje udeležencev v popoldanskem času! Še se bomo udeležili takih akcij, morda še v večjem številu.

Organizatorju čistilne akcije poročava predstavnika planinskih društev PD Iskra Ljubljana Jan Skoberne in PD RTV Ljubljana Branko Krebs. 

 

 Sreda
sep072011

Realnost naših objektivov

Razstava foto skupine Slovenskega doma KPD “Bazovica” Rijeka

Slovenski svetovni kongres Cankarjeva 1/ IV  Ljubljana   Vabljeni v četrtek, 15. 09. 2011 ob 18 uri.   Slovenski dom - Kulturno prosvetno društvo Bazovica iz Reke na Hrvaškem se bo v organizaciji Slovenskega svetovnega kongresa predstavilo v Ljubljani na Cankarjevi 1, z razstavo foto skupine in nastopom mladega kitarista Luke Verbanca. Del članov foto skupine so tudi člani planinske skupine, tako da je to še ena priložnost za utrditev medsebojnih stikov in dogovor za nadaljnje sodelovanje!

Vljudno vabljeni!

Lep pozdrav! Voditelj Planinske skupine Bazovica

Darko Mohar

Sreda
sep072011

Pohod na Stenar, 10 in 11. 09. 2011

Za izlet na Stenar je prostih še nekaj mest, prijave zbiramo do četrtka do 12h.

 

Odhod v soboto 10. 09. 2011 ob 6:00 s parkirišča na Čufarjevi ulici med RTV in OŠ, povratek naslednjega dne do 18:00.

Stenar  (2501m) velja za goro z najvišjo steno v Julijskih Alpah. Kot samostojna gora je izredno razgledišče in prav z njega imamo najlepši pogled na Triglavsko steno.

Povzpeli se bomo iz doline Vrat prek Sovatne na preval  Vrata med Stenarjem in Gamsovcem in odtod proti vrhu gore po najlažji poti. Na večjem delu poti bomo občudovali severno steno Triglava. Z vrha se bomo spustili nazaj na preval Vrata ter nadaljevali proti Pogačnikovemu domu, kjer bomo prespali.  Vsega skupaj bomo hodili ta dan cca. 8 – 9 ur.

Naslednji dan se bomo vračali mimo Bovškega Gamsovca v Luknjo in odtod na izhodišča našega pohoda, do Aljaževega doma. Kdor bo želel, se bo lahko povzpel še na Bovški Gamsovec (2392m), ki je odmaknjen le nekaj metrov od naše začrtane poti.  Ker bomo na tej poti imeli nekaj opravka z jeklenicami, morajo biti pohodniki opremljeni s samovarovalnim kompletom in čelado. Ta dan bomo imeli cca. 6 ur hoje. 

Sam vzpon na  Stenar ni zahteven, vendar je zanj  potrebna predvsem zelo dobra fizična pripravljenost.  Zato izlet odsvetujemo vsem tistim, ki ne premorejo daljšega  ali težjega napora. Kdor ga zmore pa je poplačan z izrednimi razgledi.

Hrana in pijača : iz nahrbtnika

Obvezna oprema udeležencev: visoki planinski čevlji, samovarovalni komplet, čelada in topla oblačila. V primeru, da sami nimate samovarovalnega kompleta ali čelade, si ju lahko sposodite v našem PD.

Kontaktna oseba: Djuro Penzeš, tel. 031 - 461436

Izlet bosta vodila vodnika PD RTV  Matjaž Medvedšek in Jožica Ramšak.

Za dodatne informacije in pojasnila lahko kontaktirate vodnika na telefon:

041 - 820960 ali matjaz.medvedsek@latina.si

V primeru slabega vremena izlet odpade.

Cena za udeleženca je 48 € (prevoz, prenočišče vklj. s posteljnino za enkratno uporabo,  organizacija in vodenje izleta).

 

Prijave sprejema Jožica Ramšak Pajk (040 829 011 ali jozicaramsak@gmail.com) do četrtka, 8. septembra  Najkasneje 5 dni pred izletom je možno tudi plačilo na transakcijski račun društva: 

SI56 0222 2001 2109 437 s pripisom STENAR 2011. 

Pred plačilom se pozanimajte o prostih mestih.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

 

Četrtek
avg112011

Pohod na Roglo mimo Lovrenških jezer do Ribniške koče, 20. avgust

ODHOD: sobota, 20. avgusta 2011 ob 6:30-ih iz parkirišča na Čufarjevi ulici za TV Slovenija. Vrnitev cca. 18. uri.

HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika ali v Ribniški koči

OPREMA: pohodni čevlji, palice, pokrivalo 

HOJE: 4 do 5 ur Izhodišče Hotel Planja (1474m), Lovrenška jezera (1520m) Cilj Ribniška koča (1507m). Pot cca. 12km

PLAČILO: 15 UR se plača na avtobusu (stroški prevoza, organizacija in vodenje)

PRIJAVA: Jožica Ramšak Pajk GSM: 040 829 011 ali e-pošta: jozicaramsakp@gmail.com do 17.8.2011

VODSTVO: Jožica Ramšak Pajk GSM 040 829011 Drago Car GSM 041 727847 in Jasna Vidakovič GSM 041 777939 (naravovarstveni del)

VIŠINSKA RAZLIKA PO POTI: cca. 450 m (vzpon + spust).

OPIS POTI: Od hotela gremo proti severu preko travnatih planj do Ostruščice (1498 m). Pohorske planje so nastale pred stoletji, ko so pastirji na položnih slemenih izkrčili gozdove in jih spremenili v pašnike. Z Ostruščice nadaljujemo preko sedla Komisija (šotno barje) do Mulejevega vrha, kjer se prične gozdni rezervat. Pot nas vodi do Lovrenških jezer, ki predstavljajo obsežno šotno barje z 19 jezeri in so edinstven naravni fenomen. Za Lovrenškimi jezeri zavijemo levo proti zahodu (odcep poti proti Lovrencu) preko travnatih planj mimo Črnih mlak (šotno barje) in po gozdni cesti do sedla Šiklarica (1298 m), od koder se vzpnemo in si najprej ogledamo Ribniškego jezero in nato preko Jezerskega vrha (1537 m spomenik NOB, čudovit razgled) do Ribniške koče še 15 min (hrana, pijača, prenočišča). Glede na razpoloženje bomo pot podaljšali do Črnega vrha, ki je najvišji vrh Pohorja (v eno smer 2 km, 30 min hoje). Povratek do koče po isti poti (Vir:http://www.rogla.eu). 

ČE BO VREME ZELO SLABO POHODA NE BO.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo ture ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. Vsakdo hodi na lastno odgovornost. Udeleženci  morajo upoštevati navodila in odločitve vodnika. 

Lepo doživetje gora želimo!

Torek
jun212011

Program dejavnosti na poletnem planinskem taboru Kofce 2011

Prostih je še nekaj mest, lahko se še prijavite.

Dokument si lahko prenesete tukaj, ali ogledate spodaj