Torek
jun072011

Tečaj na Mali Mojstrovki, 25. junij 2011

Enodnevno usposabljanje za vzpone po zelo zahtevnih zavarovanih poteh z uporabo samo varovalnega kompleta v soboto, 25. junija 2O11 MALA MOJSTROVKA

V našem planinskem društvu se resnično zavedamo kako pomembno je varno gibanje v visokogorju. Zato bomo  že letos četrtič zapored organizirali tečaj za uporabo samovarovalnega kompleta v visokogorju z namenom, da bi naše članice in člani lahko pili in srkali lepoto naših gora tudi z  mogočnih slovenskih vršacov. 

Usposabljanje bodo vodili: gorski vodnik z mednarodno licenco DUŠAN POLAJNAR, DRAGO CAR vodnik PZS, JAN SKOBERNE vodnik PZS, ALENKA SAKELŠEK vodnica PZS. 

Namenjeno je izkušenim planincem, ki bi se radi varno podajali na vzpone po zavarovanih plezalnih poteh. Po kratkem teoretičnem  predavanju in praktičnih vajah bomo izvedli turo po Hanzovi plezalni poti na Malo Mojstrovko. TURA JE ZELO ZAHTEVNA (KLINI IN JEKLENICE).

ODHOD: SOBOTA, 25. junij. 2011 ob 6.00 s Čufarjeve ulice-parkirišče za TV Slovenija

CENA: 30€

PLAČILO: na avtobusu

Hrana in pijača iz nahrbtnika.

VRNITEV: Pozno popoldne

OPOZORILO: S prijavo na tečaj udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo ture  ter izpolnjuje zdravstvene , psihofizične in tehnične pogoje za sodelovanje na tečaju. Vsakdo hodi na lastno odgovornost .S sabo morate imeti osebni dokument, zdravstveno izkaznico in veljavno planinsko izkaznico. Udeleženci morajo upoštevati navodila in odločitve vodnikov PZS. 

      

Tisti ki se nameravate prijaviti za izlet v visokogorje je za vas obvezna udeležba na tem tečaju.  Društvo ima za izposojo na razpolago 10 samo varovalnih kompletov. Če ste tečaj opravili drugod imate potrdilo.

PRIJAVE: DRAGO CAR GSM 041727847 ali http://pdrtv.si/prijava/ ali  dragoc57@gmail.com  do 22. 06. 2011. do 14-ih.

V primeru slabega vremena tečaja ne bo.

ŽELIMO VAREN VZPON IN LEP PLANINSKI DAN!

Petek
jun032011

Vabilo PD Iskra na izlet v Vojvodino, 10.6. - 12.6. 2011  

Program si poglejte na spodnji povezavi
http://pd-iskra-lj.si/program_guduricki.htm

Sreda
jun012011

Pohod na Raduho in obisk Snežne jame, 11. junija

ODHOD: sobota, 11. junij 2011 ob 6:30-ih iz parkirišča na Čufarjevi ulici za TV Slovenija. Vrnitev cca. 18. uri.
HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika 
OPREMA: pohodni čevlji, palice, pokrivalo, za v jamo topla oblačila (0-4°C) 
HOJE: Skupaj 6 do 7 ur: jama do 2 uri, vzpon Raduha 2 uri, spust  2 uri. Po težavnosti je pot lahka in markirana.

PLAČILO: 15EUR se plača na avtobusu (stroški prevoza, organizacija, vodenje in vstopnina v jamo). Za informacijo vstopnina v jamo odrasli 10EUR, otroci 7EUR.

VODSTVO IN PRIJAVA: Jožica Ramšak Pajk GSM: 040 829 011 ali e-pošta: jozicaramsakp@gmail.com do 9.6.2011 in Jasna Vidakovič

VIŠINSKA RAZLIKA PO POTI: cca. 1200 m (vzpon + spust).

OPIS POTI: Peljemo se v smeri Mozirja in pri vasi Struge zavijemo na cesto v smeri Snežne jame (1500m) in koče na Loki, iz parkirišča peš nadaljujemo 20 min do vhoda v Snežno jamo. Ob 9:00 ogled Snežne jame. Nato nadaljujemo pot mimo planine Arta (1564m) do razglednega vrha Velike Raduhe (2062m). Sestopimo po drugi strani do koče na Loki pod Raduho (1534m). Od tu imamo še 20 min do parkirišča oz. našega prevoza nazaj v Ljubljano.

ČE BO VREME ZELO SLABO POHODA NE BO.
S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo ture ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za sodelovanje na izletu. Vsakdo hodi na lastno odgovornost. Udeleženci  morajo upoštevati navodila in odločitve vodnika. 

Lepo doživetje gora želimo!

Četrtek
maj262011

Pohod na Rudnico (946 m) v okviru 5. mednarodnega festivala alpskega cvetja v Bohinju, 4. junija 2011 

Odhod v soboto ob 8:00 na parkirišču pred RTV, povratek v Ljubljano ob 17:00.

Z avtobusom se bomo odpeljali do Bohinjskega jezera, kjer se začne naša botanična pot. Na  travnikih ob Savi Bohinjki bomo občudovali travniške rastline kukavičja lučka (Lychnis flos-cuculi) – z drobnimi, nageljčkom podobnimi rožnatimi cvetovi, njivsko grabljišče (Knautia arvensis), ki s svojim vilasto razraščenim stebelcem spominja na grabljišče,  južnoalpsko peruniko (Iris pallida subsp.) in nepogrešljivo travniško ivanjščico (Leucanthemum vulgare). Med cvetjem bomo našli tudi zdravilna zelišča navadni rman (Achillea millefolium) z belimi socvetji in rumenocvetoči pravi ranjak (Anthyllis vulneraria). Travnik je porasel tudi z orhidejami in različnimi vrstami kukavic (Orchidaceae), na višje ležečih travnikih pa rastejo tudi brkati nageljčki (Dianthus barbatus), ki so značilni za suhe alpske travnike.

Gozd zaraščajo leska (Corylus avellana), maklen (Acer campestre), glog (Crataegus sp.), dobrovita (Viburnum lantana), črni gaber (Ostrya carpinifolia) in mali jesen (Fraxinus ornus). Na skalni steni ob poti bomo videlii kranjsko lilijo ali zlato jabolko (Lilium carniolicum) in krvavodrečo krvomočnico (Geranium sanguineum).

Oblecite pohodne hlače, obujte dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtnik pa dajte vetrovko, rezervno majico, pulover, kapo, čokolado, sendviče za celi dan in vsaj 1 liter tekočine. 

Izlet bosta  vodila Erika Bizilj in Miran Muhič. 
(Več informacij o izletu na miran.muhic@uni-mb.si ali 041 281 431.)

Cena izleta je 5 € (cena vključuje prevoz vodenje na izletu). 

Prijave s plačilom sprejema Marija Dolenc (01/475 24 47, 051 206 358) do srede, 1. junija.
Najkasneje 5 dni pred izletom je možno tudi plačilo na transakcijski račun društva: SI56 0222 2001 2109 437 s pripisom Rudnica  2011. Pred plačilom se pozanimajte o prostih mestih.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. 

Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Nedelja
maj222011

Evropski dan soseda, 25. maj