Torek
dec252018

PD RTV vabi na Klobuk v soboto 29. decembra 2018

Dobimo se ob 10. uri zjutraj na končni postaji v Podutiku, avtobus LPP-ja št. 5, nato pa bomo šli po pogorju Vtik do lovske koče na Klobuku, se malo odpočili in nadaljevali pot proti izletniški kmetiji pri Jurčku. Pot je nezahtevna, dolga okrog 6 km v eno smer,  primerna tudi za otroke nad 6 let. S seboj vzemite pohodne palice, nekaj tekočine (voda, čaj), morda majhen prigrizek, obujte pa se v dobro pohojene čevlje, ki ne premočijo. V primeru slabega vremena (dežja, snega) pohod odpade. Hodimo na lastno odgovornost.

Na pohodu se bomo naužili svežega zraka, se družili in nabirali kondicijo za višje vzpone.  

Odsek za varstvo narave, Marija Miklič telefon 040 567 847

Ponedeljek
dec242018

ČESTITKA IN PLAN 2019

Drage planinke in planinci PD RTV in drugi…

ob zaključku leta vam čestitam za vse opravljene ture. Želim vam lepo praznovanje in vse dobro v novem letu 2019. Bodimo zdravi, nepoškodovani, da bomo  lahko tudi v prihodnjem letu hodili in se družili. 

Zahvala gre vsem vodnikom za skrbno načrtovane in realizirane poti. Pohvala tudi predsedniku in članom upravnega odbora, varuhom narave in markacistom za opravljeno delo v pretklem letu. Dobili smo novo planinsko pot, novo planinsko sobo. Pred nami sta še dve turi do konca leta in še dve takoj po Novem letu….skratka srečno in uspešno še naprej…. Liljana

 

Plan za leto 2019 si lahko prenesete: PLAN PD RTV 2019

Sobota
dec222018

PD RTV LJUBLJANA vabi po poteh Cankarjeve matere, 26. decembra 2018

Naša članica Marija Dolenc nas ob koncu Cankrajevega leta vabi na spominski pohod po poti Cankarjeve matere gospe Neže Pivk. Pohod bo kot običajno na Štefanovo 26. decembra. 

Zbor ob 7.30 na Vrhniki pred gasilskim domom.

Avtobus nas bo odpeljal na izhodišče pri vrzdenski cerkvi. Start bo ob 9.00 uri. Na pohodu bo kultruni program, na kmetiji pri Činžarju je običajno glasba in pogostitev. Gremo mimo Žažarja, Ligojne, na Staro Vrhniko, mimo Cankarjeve hiše, cilj je na Vrhniki kjer bo topla malica.

Do Vrhnike se pripeljemo individualno. Cena prevoza in malice je 5 EUR.

Lepo vabljeni!

 

 

 

Četrtek
dec202018

PD ISKRA vabi v dolino Glinščice, 23. decembra 2018

Čas in kraj odhoda

Odhod v nedeljo, 23. 12. 2018 ob 8.00 uri iz parkirišča pri Dolgem mostu. Prevoz bo organiziran z osebnimi avtomobili.

Vodnik

Alenka Sakelšek

Potek izleta

Izhodišče je grad Socerb, od koder je lep razgled na slovensko obalo in Tržaški zaliv. Od tu se bomo napotili proti vzletni stezi  jadralnih padalcev in naprej po razgledni poti Socerbsko-Petrinjskega Krasa do Vrha Griže. Tu je vpisna knjiga, žiga ni. Od tu po gozdnih poteh Krasa prispemo do razgledišča, kjer se nam odpre dolina Glinščice. Pot nas vodi po gozdu, pozneje se spustimo do spomenika alpinistu in vodniku Emilu Comiciju in do cerkve Marije na Pečeh. Od cerkvice sestopimo na Solno pot. Že kmalu bomo videli znameniti slap reke Glinščice imenovan Supet, ki pada 40 m v globino. V dolini bomo prečkali reko in prišli do vasice Botač. Tu je manjša gostilna, kjer bo kratek postanek, hrane ne bo možno dobiti, bo pa na voljo pijača in kava. Iz  Botača se podamo po Stezi prijateljstva, ki je bila odprta leta 1981 na pobudo čezmejnih prebivalcev. Trasa poteka po starodavni poti soli, verjetno gre za pot, ki jo je uporabljal že Martin Krpan. Pot do Beke je posuta s hrastovim listjem in prijetna za hojo. V vasi nas bo sprejel domačin Oskar in nam povedal marsikaj zanimivega. Od tu pa imamo le slabo uro široke poti do našega izhodišča. Pred gradom se bomo ustavili pred  zanimivo Sveto jamo, ki je edina jama na Kraškem robu, urejena za obiskovalce. Tu je edina slovenska podzemna cerkev v naravni votlini.

Po koncu planinske poti se bomo ustavili na Turistični kmetiji v vasi Kastelec, kjer nam nudijo istrske fužije z golažem za 5 E. Če boste jedli, to označite pri prijavi.

Značaj ture (izleta)

Pot je nezahtevna, višinske razlike  je 454  m, okvirni čas skupne  hoje je cca 5 ur.

Oprema

Primerna obutev in oblačila, obutev za po turi ! (ostane v avtomobilih),  pohodne palice če želite, nekaj hrane in energetskih prigrizkov,  pijača.  

Strošek

Skupni strošek prevoza bo definiran glede na število udeležencev, nečlani društva PD Iskra plačajo 2 EUR več.

Prijave

Prijava na spletni strani društva, http://pd-iskra-lj.si/ , najkasneje do sobote, do 10.00 ure.   

Dodatne informacije

Alenka Sakelšek, 041 231 977.

Nedelja
dec162018

PD RTV vabi ob zimskem solsticiju na nočni pohod na Javornik 1240m v petek 21.12.2018

Kdaj v petek 21.12.2018

Kje: odhod s parkirišča pri Hali Tivoli ob 17 uri, povratek ob polnoči.

Vodnik: Matjaž Samec

Prijave do srede 19.12.2018 Matjaž tel. 040 204 636

Strošek prevoza : 10 eur

Peljali se bomo do Hotedršice, kjer se bomo za 15 min ustavili v gostilni Turk, spili kavo in si s tem nabrali moč za nočni pohod. Odpravili se bomo proti Novemu svetu, nadaljevali do Zg. Loma in nato proti Javorniku. Pri Pirnatovi koči na Javorniku nas bo pobral kombi.

Pot spada v Notranjsko planinsko pot. Hodili bomo nekaj več kot 4 ure. V Pirnatovi koči dobimo žig.

Potrebna oprema (pohodni čevlji, zelo topla oblačila, kapa, rokavice, šal, dereze, topel čaj, palice.