Sreda
sep072011

Pohod na Stenar, 10 in 11. 09. 2011

Za izlet na Stenar je prostih še nekaj mest, prijave zbiramo do četrtka do 12h.

 

Odhod v soboto 10. 09. 2011 ob 6:00 s parkirišča na Čufarjevi ulici med RTV in OŠ, povratek naslednjega dne do 18:00.

Stenar  (2501m) velja za goro z najvišjo steno v Julijskih Alpah. Kot samostojna gora je izredno razgledišče in prav z njega imamo najlepši pogled na Triglavsko steno.

Povzpeli se bomo iz doline Vrat prek Sovatne na preval  Vrata med Stenarjem in Gamsovcem in odtod proti vrhu gore po najlažji poti. Na večjem delu poti bomo občudovali severno steno Triglava. Z vrha se bomo spustili nazaj na preval Vrata ter nadaljevali proti Pogačnikovemu domu, kjer bomo prespali.  Vsega skupaj bomo hodili ta dan cca. 8 – 9 ur.

Naslednji dan se bomo vračali mimo Bovškega Gamsovca v Luknjo in odtod na izhodišča našega pohoda, do Aljaževega doma. Kdor bo želel, se bo lahko povzpel še na Bovški Gamsovec (2392m), ki je odmaknjen le nekaj metrov od naše začrtane poti.  Ker bomo na tej poti imeli nekaj opravka z jeklenicami, morajo biti pohodniki opremljeni s samovarovalnim kompletom in čelado. Ta dan bomo imeli cca. 6 ur hoje. 

Sam vzpon na  Stenar ni zahteven, vendar je zanj  potrebna predvsem zelo dobra fizična pripravljenost.  Zato izlet odsvetujemo vsem tistim, ki ne premorejo daljšega  ali težjega napora. Kdor ga zmore pa je poplačan z izrednimi razgledi.

Hrana in pijača : iz nahrbtnika

Obvezna oprema udeležencev: visoki planinski čevlji, samovarovalni komplet, čelada in topla oblačila. V primeru, da sami nimate samovarovalnega kompleta ali čelade, si ju lahko sposodite v našem PD.

Kontaktna oseba: Djuro Penzeš, tel. 031 - 461436

Izlet bosta vodila vodnika PD RTV  Matjaž Medvedšek in Jožica Ramšak.

Za dodatne informacije in pojasnila lahko kontaktirate vodnika na telefon:

041 - 820960 ali matjaz.medvedsek@latina.si

V primeru slabega vremena izlet odpade.

Cena za udeleženca je 48 € (prevoz, prenočišče vklj. s posteljnino za enkratno uporabo,  organizacija in vodenje izleta).

 

Prijave sprejema Jožica Ramšak Pajk (040 829 011 ali jozicaramsak@gmail.com) do četrtka, 8. septembra  Najkasneje 5 dni pred izletom je možno tudi plačilo na transakcijski račun društva: 

SI56 0222 2001 2109 437 s pripisom STENAR 2011. 

Pred plačilom se pozanimajte o prostih mestih.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

 

Četrtek
avg112011

Pohod na Roglo mimo Lovrenških jezer do Ribniške koče, 20. avgust

ODHOD: sobota, 20. avgusta 2011 ob 6:30-ih iz parkirišča na Čufarjevi ulici za TV Slovenija. Vrnitev cca. 18. uri.

HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika ali v Ribniški koči

OPREMA: pohodni čevlji, palice, pokrivalo 

HOJE: 4 do 5 ur Izhodišče Hotel Planja (1474m), Lovrenška jezera (1520m) Cilj Ribniška koča (1507m). Pot cca. 12km

PLAČILO: 15 UR se plača na avtobusu (stroški prevoza, organizacija in vodenje)

PRIJAVA: Jožica Ramšak Pajk GSM: 040 829 011 ali e-pošta: jozicaramsakp@gmail.com do 17.8.2011

VODSTVO: Jožica Ramšak Pajk GSM 040 829011 Drago Car GSM 041 727847 in Jasna Vidakovič GSM 041 777939 (naravovarstveni del)

VIŠINSKA RAZLIKA PO POTI: cca. 450 m (vzpon + spust).

OPIS POTI: Od hotela gremo proti severu preko travnatih planj do Ostruščice (1498 m). Pohorske planje so nastale pred stoletji, ko so pastirji na položnih slemenih izkrčili gozdove in jih spremenili v pašnike. Z Ostruščice nadaljujemo preko sedla Komisija (šotno barje) do Mulejevega vrha, kjer se prične gozdni rezervat. Pot nas vodi do Lovrenških jezer, ki predstavljajo obsežno šotno barje z 19 jezeri in so edinstven naravni fenomen. Za Lovrenškimi jezeri zavijemo levo proti zahodu (odcep poti proti Lovrencu) preko travnatih planj mimo Črnih mlak (šotno barje) in po gozdni cesti do sedla Šiklarica (1298 m), od koder se vzpnemo in si najprej ogledamo Ribniškego jezero in nato preko Jezerskega vrha (1537 m spomenik NOB, čudovit razgled) do Ribniške koče še 15 min (hrana, pijača, prenočišča). Glede na razpoloženje bomo pot podaljšali do Črnega vrha, ki je najvišji vrh Pohorja (v eno smer 2 km, 30 min hoje). Povratek do koče po isti poti (Vir:http://www.rogla.eu). 

ČE BO VREME ZELO SLABO POHODA NE BO.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo ture ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. Vsakdo hodi na lastno odgovornost. Udeleženci  morajo upoštevati navodila in odločitve vodnika. 

Lepo doživetje gora želimo!

Torek
jun212011

Program dejavnosti na poletnem planinskem taboru Kofce 2011

Prostih je še nekaj mest, lahko se še prijavite.

Dokument si lahko prenesete tukaj, ali ogledate spodaj

Četrtek
jun162011

Dokumentarni film ČO OJU - BOGINJA TURKIZOV, 21. junij 2011


Izobraževalni program Televizije Slovenija in Slovenski planinski muzej vas vabita na predstavitev dokumentarnega film ČO OJU - BOGINJA TURKIZOV, ki bo v torek, 21. junija 2011, ob 19. uri, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Čo Oju je s svojimi dobrimi 8200 metri šesta najvišja gora sveta. od leta 1988 do danes smo Slovenci organizirali kar enajst odprav na to mogočno himalajsko goro. 

Zaradi številnih odmevnih uspehov slovenskih plezalcev na njej pa bi Čo Oju prav lahko poimenovali tudi Slovenska gora …

Ideja in scenarij Viki Grošelj, režija Stipe Božić.

Lepo povabljeni!

Torek
jun072011

Tečaj na Mali Mojstrovki, 25. junij 2011

Enodnevno usposabljanje za vzpone po zelo zahtevnih zavarovanih poteh z uporabo samo varovalnega kompleta v soboto, 25. junija 2O11 MALA MOJSTROVKA

V našem planinskem društvu se resnično zavedamo kako pomembno je varno gibanje v visokogorju. Zato bomo  že letos četrtič zapored organizirali tečaj za uporabo samovarovalnega kompleta v visokogorju z namenom, da bi naše članice in člani lahko pili in srkali lepoto naših gora tudi z  mogočnih slovenskih vršacov. 

Usposabljanje bodo vodili: gorski vodnik z mednarodno licenco DUŠAN POLAJNAR, DRAGO CAR vodnik PZS, JAN SKOBERNE vodnik PZS, ALENKA SAKELŠEK vodnica PZS. 

Namenjeno je izkušenim planincem, ki bi se radi varno podajali na vzpone po zavarovanih plezalnih poteh. Po kratkem teoretičnem  predavanju in praktičnih vajah bomo izvedli turo po Hanzovi plezalni poti na Malo Mojstrovko. TURA JE ZELO ZAHTEVNA (KLINI IN JEKLENICE).

ODHOD: SOBOTA, 25. junij. 2011 ob 6.00 s Čufarjeve ulice-parkirišče za TV Slovenija

CENA: 30€

PLAČILO: na avtobusu

Hrana in pijača iz nahrbtnika.

VRNITEV: Pozno popoldne

OPOZORILO: S prijavo na tečaj udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo ture  ter izpolnjuje zdravstvene , psihofizične in tehnične pogoje za sodelovanje na tečaju. Vsakdo hodi na lastno odgovornost .S sabo morate imeti osebni dokument, zdravstveno izkaznico in veljavno planinsko izkaznico. Udeleženci morajo upoštevati navodila in odločitve vodnikov PZS. 

      

Tisti ki se nameravate prijaviti za izlet v visokogorje je za vas obvezna udeležba na tem tečaju.  Društvo ima za izposojo na razpolago 10 samo varovalnih kompletov. Če ste tečaj opravili drugod imate potrdilo.

PRIJAVE: DRAGO CAR GSM 041727847 ali http://pdrtv.si/prijava/ ali  dragoc57@gmail.com  do 22. 06. 2011. do 14-ih.

V primeru slabega vremena tečaja ne bo.

ŽELIMO VAREN VZPON IN LEP PLANINSKI DAN!