Torek
apr162013

Izlet na Boč (978m) in ogled velikonočnice 20. April 2013

Odhod ob 7h iz parkirišča na Čufarjevi  med RTV in šolo, povratek v Ljubljano okoli 19h.

Boč se nahaja nad Poljčanami v Krajinskem parku Boč, katerega glavni simbol je velikonočnica -Pulsatilla grandis, ki je ena najbolj znanih predstavnic slovenske flore. Ta nežna, vijolična in s srebrnimi laski odeta rožica je redka floristična znamenitost. Ekološka občutljivost jo uvršča med naše najbolj ogrožene rastlinske vrste. Svoje rastišče ima južno od planinskega doma pod cerkvijo Sv. Miklavža. Pri domu si bomo ogledali še topol, ki ima deblo široko 420 cm.

Iz izhodišča bomo šli po krožni poti na Boč, čez Babo (535m) in nato na prvi vrh po senčni poti, mimo oddajnika, nadaljevali bomo po grebenu do razglednega stolpa , ki je na drugem vrhu, dol pa preko Balunjače (ime majhne votlinice).

Po sestopu se bomo zapeljali po Dravinjski dolini do kraja Studenice, kjer leži občina Poljčane, ki je zajeta tudi v območju Nature 2000.

Zanimivosti, ki si jih bomo ogledati v Studenicah so predvsem:

cerkev Sv. Treh kraljev in samostan dominikank, ki izvira iz 13. stoletja,

muzej Studenice (ohranjena redovna obleka zadnje redovnice v tem samostanu in še kaj zanimivega),

ruševine starega gradu nad samostanom in

gozdno učno pot, ki se vije okrog samostana.

 

Po tej celoviti poti je mogoče priti še do enega naravnih biserov - izvira Toplega potoka, ki mu dajejo edinstven čar legenda ter trije slapovi, ki polnijo njegovo strugo.

Zanimiv  je tudi ogled cerkvice sv. Lucije iz zgodnjegotskega obdobja, od koder je čudovit razgled na velik del Dravinjske doline.

Pri našem vodiču Pankraciju, si lahko predhodno naročimo:

bograč z kruhom, 4€

kos kruha z naravnim čemaževim namazom, 1€.

Hrano NUJNO naročite ob prijavi.

Imamo tudi možnost pokušine regratovega sirupa, melisinega in metinega sirupa, zeliščnih čajev in likerjev (vse je naravno pridelano in izvira iz neposredne okolice).

Izlet bosta vodila  Erika Bizilj in Miran Muhič.
Prijave do četrtka, 18. Aprila 2013 sprejema Erika Bizilj (erika.bizilj@rtvslo.si, 041 327 856) ali preko spletne vloge.

Prispevek za izlet znaša za člane PD RTV Ljubljana in zaposlene na RTV, 13€ (nečlani 17€). Prispevek vključuje prevoz in ogled v Studenicah.

Dodatni popusti za člane PD RTV Ljubljana:

  • en otrok plača polno ceno izleta;
  • drugi otrok iz iste družine ima 50% popusta;
  • tretji in vsak naslednji otrok iz iste družine ima 100 % popusta (ne plača nič);
  • en starš iz iste družine plača polno ceno izleta;
  • drugi starš iz iste družine ima 50% popusta na ceno izleta.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve

Petek
apr122013

Čistilna akcija

 

PD RTV Ljubljana vas skupaj z PD Iskra Ljubljana vabita na čistilno akcijo “ZA LEPŠO LJUBLJANO” 2013 (vodili jo bodo vodniki obeh PD) in sicer v soboto, 20. aprila 2013.

 

 

Zberemo se ob 9.00 uri na Trnovskem pristanu. Vsak udeleženec čistilne akcije dobi rokavice in vrečo za smeti, da mu bo akcija ostala čim dlje v spominu pa še majico “Ljubljana je lepo mesto”. 

Po jutranji kavici bo ob 10.00 uri  sledil sprehod in pobiranje smeti na območju Trnovega, ob bregu Ljubljanice do Rakove jelše, ob Malem Grabnu, Cesti dveh cesarjev do Centra starejših Trnovo, ob Gradaščici in Ljubljanici, po poti na Ljubljanski grad do šolskega igrišča na Poljanah, ob progi do Kodeljevega, Tabor, Vodmat in Tivoli. “Čistilci” bodo razvrščeni v 5 skupin. Ob 13.30 uri bodo udeleženci akcije prejeli malico, ob 15.00 uri pa se bodo lahko z ladjico odpeljali po Ljubljanici, kjer bo na Trnovskem pristanu sledilo druženje za vse udeležence čistilne akcije. Akcija je namenjena druženju in ohranjanju čiste narave, dnevu vode 22. marca in dnevu Zemlje 22. aprila.

 

Zaradi organizacijskih priprav je obvezna poimenska prijava na Branko Krebs branko.krebs@telemach.net

najkasneje do torka, 16. 4. 2013. 

Petek
apr052013

Izlet v Iški Vintgar v soboto, 13. aprila 2013

Dobimo se na parkirišču pri domu v Iškem Vintgarju ob 8.00. Predviden povratek je okoli 11.00.

Ob rečici Iška se bomo do Vrbice podali po 400m globoki soteski, ki deli dve slovenski pokrajini (Dolenjski in Notranjsko). Na poti bomo lahko občudovali, tolmune in naravo v vsej svoji polnosti. Tako otroci, kot tudi starši boste naravo lahko še bolj začutili ob izpolnjevanju nalog, ki jih bo nastavil škrat. Če boste dobro prisluhnili in pogledali, bomo morda na koncu  našli kakšno presenečenje.

Oblecite pohodne hlače, obujte dobro shojene pohodne čevlje, kapo, v nahrbtnik pa dajte, rezervno majico, rokavice, čokolado, sendvič ali dva in 0,5 litra tekočine.

Pot je nezahtevna in primerna za vse starosti. Hoja bo prilagojena predšolskim otrokom.
Okvirni čas hoje je 1.15h.

Izlet bo vodila Maja Kogovšek.

Prijavite se lahko do četrtka, 11. aprila 2013 Maji Kogovšek na: maja.vrtec2013@gmail.com ali na spletno stran pdrtv.si.

Izlet je brezplačen.

V primeru neprimernih in slabih vremenskih razmer izlet odpade.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS.
Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev
(http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Četrtek
mar212013

Spoznavno Športno plezanje, Črni kal, 23.3.2013 

SPOZNAVNO ŠPORTNO PLEZANJE v ČRNEM KALU bo v soboto 23.3.2013.
Odhod ob 9.00 s parkirišča med RTV in šolo, povratek v Ljubljano do 17h.

Od Ljubljane do Črnega Kala bomo skušali kar najhitreje (vendar varno) priti do plezališča nad vasjo. Tam se bomo seznanili z vsemi potrebnimi pravili in zakonitostmi varnega plezanja. Po tem obveznem uvodu bomo vse povedano poizkusili še v praksi, na pravi kraški steni. Težavnost plezanja bo kar najbolj prilagojena vsakemu posamezniku.

Ker bo utrujenost zagotovo naredila svoje, se bomo morali na koncu aktivnosti nekoliko okrepčati. Sledi še naporna vožnja nazaj.

Ker je pri plezanju potrebno kar precej opreme, je zelo zaželeno in tudi priporočljivo, da jo imate s seboj. V primeru, da je nimate, si je možno pri društvu nekatere stvari tudi brezplačno izposoditi (Ivan Samide, 01/475 37 03). Ena od možnosti izposoje je tudi trgovina Iglu šport (http://www.iglusport.si/izposoja-opreme).

Potrebovali bomo: plezalke (plezalni čevlji), plezalni pas, vponke, sisteme, pripomočke za varovanje (gri-gri, reverso…), vrvi (vsaj 50 m).

Oblecite bundo, pohodne hlače, puli in pulover, obujte dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtnik pa dajte REZERVNO majico, pulover, kapo, rokavice, vsaj 1 liter čaja.

Izlet bo vodil Andrej Lah.

Prispevek za izlet  (prevoz, stroški organizacije) znaša za člane PD RTV Ljubljana 10 € (nečlani 13 EUR).  
Prijavite se na 040 553 081- Lah Andrej.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Petek
mar152013

Dvoživke na Večni poti, 16. 3. 2013

Spoštovani planinski prijatelji,

to soboto se začne zares. Zares bomo na Večni poti lahko pomagali dvoživkam, ki bi rade čez cesto. Mnoge žabice bodo končale pod avtomobilskimi kolesi, če jim ne bomo pomagali. 

16. 3. 2013 ob osmih zvečer se dobimo na asfaltnem parkirišču pri vhodu  Oddelka za biologijo (nasproti Zoološkega vrta, kjer so zapornice). Potrebujete odsevni jopič in naglavno svetilko (če ju nimate, nam jo bodo posodili). Za vse ostalo bo poskrbljeno. Rokavic načeloma ne potrebujete, saj živali za kožo niso nič nevarne, lahko pa jih imate s seboj. 

Pridružite se tej humani akciji, dvoživke nam bodo hvaležne.

Lepo pozdravljeni, Marija.