Petek
jun032011

Vabilo PD Iskra na izlet v Vojvodino, 10.6. - 12.6. 2011  

Program si poglejte na spodnji povezavi
http://pd-iskra-lj.si/program_guduricki.htm

Sreda
jun012011

Pohod na Raduho in obisk Snežne jame, 11. junija

ODHOD: sobota, 11. junij 2011 ob 6:30-ih iz parkirišča na Čufarjevi ulici za TV Slovenija. Vrnitev cca. 18. uri.
HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika 
OPREMA: pohodni čevlji, palice, pokrivalo, za v jamo topla oblačila (0-4°C) 
HOJE: Skupaj 6 do 7 ur: jama do 2 uri, vzpon Raduha 2 uri, spust  2 uri. Po težavnosti je pot lahka in markirana.

PLAČILO: 15EUR se plača na avtobusu (stroški prevoza, organizacija, vodenje in vstopnina v jamo). Za informacijo vstopnina v jamo odrasli 10EUR, otroci 7EUR.

VODSTVO IN PRIJAVA: Jožica Ramšak Pajk GSM: 040 829 011 ali e-pošta: jozicaramsakp@gmail.com do 9.6.2011 in Jasna Vidakovič

VIŠINSKA RAZLIKA PO POTI: cca. 1200 m (vzpon + spust).

OPIS POTI: Peljemo se v smeri Mozirja in pri vasi Struge zavijemo na cesto v smeri Snežne jame (1500m) in koče na Loki, iz parkirišča peš nadaljujemo 20 min do vhoda v Snežno jamo. Ob 9:00 ogled Snežne jame. Nato nadaljujemo pot mimo planine Arta (1564m) do razglednega vrha Velike Raduhe (2062m). Sestopimo po drugi strani do koče na Loki pod Raduho (1534m). Od tu imamo še 20 min do parkirišča oz. našega prevoza nazaj v Ljubljano.

ČE BO VREME ZELO SLABO POHODA NE BO.
S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo ture ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za sodelovanje na izletu. Vsakdo hodi na lastno odgovornost. Udeleženci  morajo upoštevati navodila in odločitve vodnika. 

Lepo doživetje gora želimo!

Četrtek
maj262011

Pohod na Rudnico (946 m) v okviru 5. mednarodnega festivala alpskega cvetja v Bohinju, 4. junija 2011 

Odhod v soboto ob 8:00 na parkirišču pred RTV, povratek v Ljubljano ob 17:00.

Z avtobusom se bomo odpeljali do Bohinjskega jezera, kjer se začne naša botanična pot. Na  travnikih ob Savi Bohinjki bomo občudovali travniške rastline kukavičja lučka (Lychnis flos-cuculi) – z drobnimi, nageljčkom podobnimi rožnatimi cvetovi, njivsko grabljišče (Knautia arvensis), ki s svojim vilasto razraščenim stebelcem spominja na grabljišče,  južnoalpsko peruniko (Iris pallida subsp.) in nepogrešljivo travniško ivanjščico (Leucanthemum vulgare). Med cvetjem bomo našli tudi zdravilna zelišča navadni rman (Achillea millefolium) z belimi socvetji in rumenocvetoči pravi ranjak (Anthyllis vulneraria). Travnik je porasel tudi z orhidejami in različnimi vrstami kukavic (Orchidaceae), na višje ležečih travnikih pa rastejo tudi brkati nageljčki (Dianthus barbatus), ki so značilni za suhe alpske travnike.

Gozd zaraščajo leska (Corylus avellana), maklen (Acer campestre), glog (Crataegus sp.), dobrovita (Viburnum lantana), črni gaber (Ostrya carpinifolia) in mali jesen (Fraxinus ornus). Na skalni steni ob poti bomo videlii kranjsko lilijo ali zlato jabolko (Lilium carniolicum) in krvavodrečo krvomočnico (Geranium sanguineum).

Oblecite pohodne hlače, obujte dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtnik pa dajte vetrovko, rezervno majico, pulover, kapo, čokolado, sendviče za celi dan in vsaj 1 liter tekočine. 

Izlet bosta  vodila Erika Bizilj in Miran Muhič. 
(Več informacij o izletu na miran.muhic@uni-mb.si ali 041 281 431.)

Cena izleta je 5 € (cena vključuje prevoz vodenje na izletu). 

Prijave s plačilom sprejema Marija Dolenc (01/475 24 47, 051 206 358) do srede, 1. junija.
Najkasneje 5 dni pred izletom je možno tudi plačilo na transakcijski račun društva: SI56 0222 2001 2109 437 s pripisom Rudnica  2011. Pred plačilom se pozanimajte o prostih mestih.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. 

Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Nedelja
maj222011

Evropski dan soseda, 25. maj

Nedelja
maj222011

Slovesna otvoritev planinske poti čez Ljubljanski grad ob Tednu gozdov, 25. maj 2011

Planinsko društvo RTV Ljubljana in mestna občina Ljubljana bosta pod pokroviteljstvom Ljubljanskih mlekarn na svojevrsten način obeležila Teden gozdov, ki je pri nas vsako leto zadnji teden maja. 25. maja bodo svečano odprli novo planinsko pot – v središču Ljubljane! Pot vodi čez Ljubljanski Grad od Roške do Ciril-Metodovega trga, seveda tudi po gozdu.eden  dodali še eno kontrolno točko – ob antenskem stolpu na grajskih Šancah. 

Slovesnost ob otvoritvi poti bo 25. maja ob 13.00 na Šancah, udeležila se je bosta podžupan Mestne občine Ljubljana Jani Möderndorfer, ki bo slovesno odprl pot in generalni direktor javnega zavoda RTV Slovenija mag. Marko Fili, nastopil pa bo ansambel Ruševci in učenci Osnovne šole Tone Čufar.

Planinci PD RTV Ljubljana, ki so uredili pot ter Ljubljanski Grad uvrstili med vrhove planinske vezne poti po oddajniških točkah, vabijo vse Ljubljančanke in Ljubljančane, pa tudi obiskovalce Ljubljane, da se udeležijo slovesnosti, predvsem pa, da se sprehodijo čez Grad, doživijo lepoto grajskega gozda, razgledov na prostrane gozdove in gore in se spomnijo njihovega pomena za kakovost življenja.

Pri ureditvi poti so nam prijazno priskočile na pomoč Ljubljanske mlekarne d.d. , ki so tudi pokrovitelj te poti.