Torek
okt172017

PD RTV vabi na promocijski izlet IZLIV SOČE dne 28.10.2017

Odhod ob 7.00 uri s parkirišča pri HALI TIVOLI, povratek v večernih urah.

                                                                                                                      Foto: Oliver Kolenič

Peljali se bomo po Vipavski dolini in Krasu, se ustavili v Vipavi in Štanjelu. Pot bomo nadaljevali proti Doberdobu, tamkajšnje jezero je največje presihajoče jezero v Italiji. Sledil bo ogled naravnega rezervata IZLIVA REKE SOČE v JADRANSKO MORJE. V miru si bomo ogledali naravne lepote in vrsto živali. Ne pozabite na primerno obutev, daljnogled, fotoaparat, zaščito proti komarjem. Sledi sprehod po GRADEŽU. Vožnja proti Sloveniji in končno pozno kosilo v OSMICI NA KRASU…

Izlet je lahkoten, malo hoje, malo ogledov, primeren tudi za otroke.

 Oblecite se športno, obujte dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtnik pa dajte  čaj in malico.

Prijave do četrtka 26.10. na tel.  040 256 457 (Liljana) oziroma do zapolnitve prostih mest.  Prednost pri prijavi imajo člani PD RTV, zaposleni na RTV in družinski člani. Če bo možnost, vabljen tudi ostali… Ker gre za promocijski izlet PD RTV, je prevoz brezplačen za vse udeležence, tudi tiste, ki še niste člani PD RTV, pa želite to postati. Vstopnino za park 5 eur in kosilo 12-15 eur plačajo udeleženci sami.

PD RTV nudi članom vodene planinske pohode, možnost plezanja v dvorani (po dogovoru) in predavanja o opravljenih turah (v pripravi Kirgizija-Jaka Bartol, Zelenortski otoki-Veliša Lazović, Varna hoja v gore-Miro Štebe). Vabljeni….

Nedelja
okt152017

Planinsko društvo RTV Ljubljana organizira in vabi na Brda, 2008 m 

v nedeljo, 29. oktober 2017

Odhod avtobusa ob 7.00 uri zjutraj iz pred RTV

 

Vodnik:  Matjaž Samec

Potek izleta:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se bomo usmerili na izvoz Lesce kjer bomo sledili cesti v smeri Bleda, tam bomo v semaforiziranem križišču zavili desno. Tej cesti, ki nas v spodnjem delu pelje skozi nekaj vasi in se pozneje začne strmeje vzpenjati bomo sledili do Mrzlega Studenca (planina, ki se nahaja dobrih 50m za križiščem, kjer se levo navzdol odcepi cesta v Bohinj). Sredi omenjene planine se z glavne ceste v desno odcepi cesta, ki pelje do Medvedove konte, Pri Rupah in planine Javornik. Tu bomo zavili desno in se peljali cesti do naslednjega križišča, kjer bomo nadaljevali desno v smeri Medvedove konte (naravnost planina Javornik).

S parkirišča bomo nadaljevali po slabši z zapornico zaprti cesti, ki se hitro spremeni v kolovoz. Zmerno strmemu kolovoz pa se že kmalu priključi pot s planine Javornik. Vzpon bomo nadaljevali po zelo širokem kolovozu, ki nas v rahlem vzponu v nekaj minutah pripelje do pašnega območja planine Lipanca. Tu bomo zavili desno kjer nas bo pot v zmernem vzponu vodila ob desnem spodnjem robu omenjene planine. Sledi prečenje travnatega pobočja in pot, ki nas bo ponovno pripeljala v gozd naredi pri spomeniku NOB ostri desni ovinek, za katerim bomo prišli do pastirske in planinske koče na planini Lipanca.
S planine bomo nadaljevali desno po sprva slabo vidni in še slabše markirani poti, ki nas bo po krajšem vzponu pripeljala na zgornji rob planine, kjer je tudi manjše razpotje. Nadaljevali bomo rahlo levo v smeri Lipanski vrh, Brda in Debela peč po poti, ki po desni strani obide večjo vrtačo. Le malo naprej se z “glavne” poti odcepi pot proti Lipanskem vrhu. Nadaljevali bomo rahlo desno v smeri Debele peči po poti, ki se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Ko bomo prehodili ta nekoliko bolj strm del poti bomo prišli na naslednje razpotje, kjer bomo nadaljevali levo v smeri Brd (naravnost Debela peč). Pot naprej se zmerno vzpenja čez vse bolj redek gozd in nas bo na travnatih pobočjih pripeljala na razpotje, kjer se nam priključi pot iz Krme.
Nadaljevali bomo desno v smeri Brd in Debele peči, a le do naslednjega razpotja. Tu se bomo usmerili levo navzgor v smeri Brd in po vršnem razglednem pobočju bomo sledili poti do vrha, ki ga bomo dosegli brez večjih težav.

V 2 urah in pol zložne hoje se bomo vzpeli 588m, začeli bomo z višine 1420m

Oprema: Primerna planinska obutev, pohodne palice (če jih uporabljate), topla oblačila  (tudi kapa in rokavice), zadostna količina pijače, nekaj hrane in energetskih ploščic,  ter vse ostalo, kar sodi v nahrbtnik za enodnevne izlete. Ob povratku se bomo ustavili v planinski koči, kjer bo možno dobiti topel obrok.

 Čas hoje: Predvideno je 5 ur  lahke hoje.

Prevoz in strošek:   10 EUR.

Prijave sprejemamo do četrtka 26. 10. 2017 do 19. ure, oz. do zasedbe kombija na mail matjaz.samec@telemach.net. ali na telefon 040 204 636.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Ponedeljek
okt092017

Planinsko društvo RTV Ljubljana organizira in vabi na Slemenovo špico, 1911 m

v nedeljo, 15. oktober 2017

Odhod avtobusa ob 7.00 uri zjutraj iz parkirišča avtobusov pred Halo Tivoli

Rezultat iskanja slik za slemenova špica

Kdaj in kje: V nedeljo, 15. 10. 2017, odhod avtobusa ob 7.00 uri iz parkirišča avtobusov pred Halo Tivoli.

Vodnika:  Alenka Sakelšek, Drago Car
Potek izleta: Izlet bomo združili s člani PD Iskra. Z avtobusom se bomo odpeljali do Erjavčeve koče na Vršiču, kjer se prične naša pot v smeri Slemenove špice, Male Mojstrovke po Hanzovi poti in Doma v Tamarju. Pot nas vodi skozi pasove ruševja med macesni, ki v tem času že dobivajo zlate jesenske barve. Ob lepih pogledih na Špikovo skupino, Škrlatico, Prisojnik, Višič prispemo do prevala Vratca (1799 m). Nadaljujemo v smeri Slemenove špice, po poti, ki še naprej preči pobočja visoko nad Malo Pišnico. Ob lepih pogledih, ki sežejo vse do bližnje Italije in Avstrije pa prispemo na pobočja Slemenove špice. Kaj kmalu pridemo do dveh jezerc, kjer se nam odpre vsem znan pogled proti Jalovcu. Mimo vpisne skrinjice se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden in prepaden vrh Slemenove špice.

Oprema: Primerna planinska obutev, pohodne palice (če jih uporabljate), topla oblačila  (tudi kapa in rokavice), zadostna količina pijače, nekaj hrane in energetskih ploščic,  ter vse ostalo, kar sodi v nahrbtnik za enodnevne izlete. Ob povratku se bomo ustavili v Erjavčevi koči, kjer bo možno dobiti topel obrok. Enolončnica jota ali ričet brez mesa 4 E, z mesom 5 E, zelje s pečenico 6,5 E. Prosim, da hrano naročite ob prijavi na izlet.   

Čas hoje: Predvideno je 4 ure  lahke hoje.

Prevoz in strošek:   10 EUR.

Prijave sprejemamo do četrtka 12. 10. 2017 do 13. ure, oz. do zasedbe avtobusa.  Podrobnejše informacije dobite pri Alenki Sakelšek 041 231 97

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

 

Sreda
sep132017

Odpoved izleta "po barjanskih oknih" 

Zaradi slabe vremenske napovedi je izlet po barjanskih oknih preložen na oktober. Natančnen datum bomo sporočili. 

Marija Miklič

odsek za varstvo narave

Ponedeljek
sep112017

Barjanska okna

Planinsko društvo RTV Ljubljana, odsek za varstvo gorske narave vabi na  ogled barjanskih oken.

v nedeljo, 17. septembra 2017.

Odhod ob 7,45  z mestnim avtobusom 19B, z Bavarskega dvora , povratek ob 12.49

Rezultat iskanja slik za barjanska okna

Peljali se bomo do končne postaje na Jezero. V bližnjem gostišču ob Podpeškem jezeru si bomo privoščili jutranjo kavico. Zatem se bomo podali do Podkraja ob robu Krimskega pogorja. Po treh kilometrih hoje (dolžina pešpoti je dobrih šest kilometrov)  se bomo usmerili po učni poti čez barje. Lokalni vodnik nam bo pokazal in pripovedoval o barjanskih oknih, ki so pomemben kazalec stanja podzemnih voda. Pešpot bomo zaključili v Lipah pri bifeju »Kolišče«, kjer je tudi avtobusna postaja  19B za Ljubljano, (odpelje ob 12.49 in 14.49). Obljubljamo zanimivo in enkratno doživetje. 

Oprema : lahki pohodni čevlji, lahko tudi športne copate, lahke pohodne palice, pelerina ali dežnik, če bo slabo vreme, hrana in pijača iz nahrbtnika.

Izlet bo vodila Marija Miklič. Tel 040 567 847 ali Miklic.Marija@gmail.com, prijave  do četrtka 14. 9.  2017. Pomočnica bo Eriko Bizilj.

Udeleženci plačajo le strošek lokalnega avtobusnega prevoza.                                          

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Kdor namerava priti z osebnim avtomobilom do Jezera, naj upošteva, da se mu bo pot podaljšala še za okrog 4 km in sicer od bifeja Kolišče do končne postaje Jezero (po glavni asfaltirani poti), ker se ostali ne bomo vračali na izhodiščno točko.

Težavnostna stopnja poti: kondicijsko nezahtevna.

Primernost:  z zanesljivim korakom in dobro voljo za vse starostne skupine udeležencev,  zelo primerno tudi za otroke.