Petek
jul272018

RTV, RADIO SLOVENIJA vabi na TRIGLAV...2.-4.8.2018

Letošnje okrogle jubileje RTV - 90 let Radia Slovenija, 60 let Televizije Slovenija in 240 let prvega pristopa- ko so štirje srčni možje iz Bohinja osvojili Triglav, bomo obeležili tudi na Prvem programu  Radia Slovenija in v oddaji Studio ob 17ih, v petek 3 avgusta.

Radijska ekipa odhaja na Kredarico že  dan prej 2.avgusta.  Planinsko društvo RTV in Oddaja Studio ob 17ih vas vabita ,da se nam pridružite.

Odhod v zgodnjih jutranjih urah  v četrtek 2.avgusta ali petek 3. avgusta. Prevoz in prenočišče organizirate individualno. Veselimo se skupnega srečanja na Kredarici in Triglavu, lepo vabljeni!

Torek
jul242018

RTV SLOVENIJA VABI NA OGLED ODDAJNIKA NANOS

Ob 90-letnici delovanja oddajnikov in zvez, kolikor jih ima tudi Radio Slovenija in 60-letnici Televizije Slovenija, RTV Slovenija vabi na dan odprtih vrat oddajnika Nanos, ki bo v nedeljo, 29. julija 2018, med 8. in 14. uro.

Povezana slika

Sodelavci enote Oddajniki in zveze, ki dnevno skrbi za nemoteno delovanje vseh naprav, ki omogočajo neprekinjeno oddajanje signala radijskih in televizijskih programov, bodo na vodenih ogledih predstavili delovanje oddajnika in povedali, kako se je delo na področju oddajnikov in zvez zaradi napredka tehnologije in tehnike ter razvoja informatike, spremenilo skozi leta. Seznanili vas bodo tudi z možnostjo sprejema digitalnega radijskega signala DAB+. 

Vabljeni!

Služba za komuniciranje RTV Slovenija


Petek
jul202018

PD RTV vabi na KAMNIŠKO SEDLO v soboto 28. julija

Tura PD RTV LOGARSKA DOLINA - OKREŠELJ - KAMNIŠKO SEDLO - KAMNIŠKA BISTRICA

Odhod ob 5.30 uri s parkirišča pri Hali Tivoli, povratek v poznih večernih urah.


Predvidena je organizacija dveh variant pohoda: prvo, lažjo varianto bo vodila Alenka Sakelšek do slapa Rinka in naprej na Okrešelj ter do spomenika reševalcem umrlim v tragični nesreči. Vzpona bo ca uro in pol do Okrešlja in še pol ure do spomenika. Ta skupina se bo vrnila nazaj v Logarsko dolino, kjer bo dovolj časa za občudovanje lepot Logarske doline. Popoldan se bomo odpeljali v Kamniško Bistrico, kjer bomo počakali drugo skupino, ki jo bo vodil Drago Car. Druga, zahtevnejša skupina se bo od Okrešlja vzpela na Kamniško sedlo, kjer bo počitek, popoldan pa spust v Kamniško Bistrico. Druga skupina bo predvidoma potrebovala za vzpon ca 4 ure in za spust dodatne 3 ure. Druga skupina bo opravila 934 m višinske razlike, potrebna je čelada, gre za zahevno označeno pot.

 

Prijave do srede 25.7. na tel. 041 727 847 (Drago) ali

040 256 457 (Liljana).  Cena prevoza je 15 eur.  Plačate na TRR PD RTV štev. SI56 0222 2001 2109 437 ali v gotovini na pohodu. Seboj imejte čaj, malico in planinsko opremo.

Lepo vabljeni!

Ponedeljek
jul162018

EKVADOR

 

Planinsko društvo RTV Ljubljana  pod vodstvom našega vodnika Matjaža Medvedška organizira izjemno potovanje s planinarjenjem po Ekvadorju.

Ekvador na severovzhodu meji na Kolumbijo, na vzhodu in jugu na Peru, na zahodu  na Tihi ocean, na vzhodu pa na Amazonski tropski pragozd. Približno tisoč kilometrov zahodno od celinske obale ležijo Galapaški otoki, ki so prav tako del države Ekvador. Ekvador je glede na sosede manjša država, ampak je država velikih doživetjih. Obiskali bomo kolonialna mesta, si ogledovali  več delujočih  ognjenikov, deževni pragozd in zasneženo gorsko verigo Andov.

Program v nadaljevanju teksta  je le orientacijski, izdelan, da se ugotovi zanimanje za to potovanje. Glede na število  prijav,  bomo izdelali  podrobni načrt potovanja. Prijave in informacije na tel. Matjaž Medvedšek – 041 820 960

1. Ljubljana -  Benetke - Guayaquil:   Izbrali bomo najcenejši let, verjetno iz Benetk in z enim postankom poleteli proti Južni Ameriki. V ekvadorski prestolnici pristanemo v večernih urah. Nočitev.

2. Guayaquil - Ogled najbolj razvitega mesta v Ekvadorju ob reki Huayas,  kjer na glavnem trgu namesto golobov lahko občudujemo skoraj udomačene  legvane.

3. Guayaquil  – CUENCA:  Pot z obale k najstarejšemu Ekvadorskemu mestu, s prekrasnimi kolonialnimi stavbami: Cuenca. Na poti kratka hoja po Nacionalnem parku Las Cajas, kjer bomo spoznali floro in favno andskega visokogorja,  prvič srečali lame in alpake, ter obiskali jezerce Laguna Toreadora. 

4. Cuenca:    Ogled najlepšega kolonialnega mesta Ekvadorja ter prosto popoldne za individualne oglede in nakupe izdelkov domače obrti. 

5. Cuenca – Zumbagua: Vožnja  po zelo slikoviti Andski pokrajini do  mesteca Zumbagua, izhodiščne točke za obisk Lagune Quilotoa. Med vožnjo bomo videlii nekaj najvišjih gora in ognjenikov Ekvadorja: Chimborazo 6280m, Cotopaxi  5897m , Tungurahua 5023m (delujoči ognjenik, zadnja erupcija leta 2016). V kolikor bo čas dopuščal  vožnja z vlakom Nariz del Diablo (Hudičev nos) nad globokimi prepadi  (ogled je odvisen tudi od večjega ali manjšega števila voženj, ki se zelo spreminjajo glede na številčnost obiskovalcev). 

6. Zumbagua – Laguna Quilotoa – Baños:  Zjutraj bomo opravili treking ob  jezeru Quilotoa, v krater istoimenskega ugaslega ognjenika. Po povratku se bomo peljali do mesta Baños, ki leži pod delujočim ognjenikom Tungurahua (5023m). Zvečer se bomo lahko  kopali v termalnih vodah ter okusili morske prašičke na žaru, tradicionalno jed v Andih.

7. Baños – Puyo:   Spust iz Andov proti amazonskemu pragozdu v mestece Puyo, ki  predstavlja izhodišče za poti, ki peljejo v Amazonski pragozd. Vožnja nas pelje po kanjonu reke Pastaza, ki se izliva v Amazonko, z neštetimi  slapovi v slikoviti in divji  pokrajini. Večkrat  se bomo zaustavili ter opravili nekaj  hoje v rečna korita ter občudovali slapove).

8. Puyo – Misahualli:  Pot v Amazonski pragozd ob reki Coca v kraj Mishualli, kjer bomo na trgu namesto golobov srečevali opice, ki bodo skušale stikati po torbicah iščoč hrano.

9. Misahualli: Dopoldanski vodeni izlet po reki in 2-3 urna hoja po pragozdu, kjer bomo zvedeli več o flori in favni,  o užitnih in strupenih rastlinah, zdravilnih lastnosti rastlin v tropskem pragozdu  o tem, kako je možno preživeti v pragozdu s pomočjo narave  ter ob koncu obiskali domačinko, ki nam bo pokazala kako izdelujejo ”chicho”, alkoholno pijačo, ki jo uživajo domačini. Popoldne prosto za samostojne oglede ali za počitek in kopanje na reki.

10. Mishualli – Papallacta: Vožnja nazaj v Andsko gorovje. Na poti bomo v mestecu Tena videli kako se kupuje in prodaja zlato, ki ga pridobivajo v rekah tropskega  pragozda (v glavnem nezakonito)  in nadaljevali  do izrednih termalnih kopeli pod ognjenikom Cayambe  kjer bomo popoldne uživali v kopanju in ponovnemu privajanju na  višino.

11. Papallacta – Otavalo: Povratek v Ande ter vožnja mimo glavnega mesta Quita proti severu v mestece Otavalo, center tekstilne domače obrti v Ekvadorju. Pred prihodom bomo obiskali center za reševanje ogroženih vrst  ptic, med njimi tudi kondorja. Tu bomo lahko občudovali celoten spekter poškodovanih ptic ujed, ki jih  v tem centru zdravijo z namenom, da jih vrnejo v naravo. Med drugimi bomo lahko videli največjo ptico ujedo zahodne poloble ”aguila arpia” (Accipitridae), ki predstavlja prvi člen v prehrambni verigi v Južni Ameriki .

12. Otavalo –  Sprehod po mestecu, ki živi od izdelkov domače obrti ( Otavalčani so Ribničani Ekvadorja) nato pa izlet v jezero in vasici Cotacachi, s trekingom  ob jezeru pod istoimenskim ognjenikom.

13. Otavalo – Quito: Vožnja proti jugu k glavnemu mestu Ekvadorja.  Predno stopimo v samo mesto, bomo obiskali mestece San Antonio de Pichincha kjer je velik kompleks imenovan Mitad del Mundo (Polovica sveta),  ki označuje mesto kjer se stikata severna in južna polobla.  Leta 1736 je francoski raziskovalec na tem mestu označil točko kjer se zemlja deli na severno in južno poloblo (danes vemo, da je ta točka pomaknjena 240 m proti severu).  To je edino mestece na svetu, ki deloma leži na severni deloma pa na južni polobli. 

14. Quito: Obisk glavnega mesta Ekvadorja, njegovih izjemnih, z zlatom okrašenih cerkva, kolonialnih zgradb in spomenikov. Popoldne prosto za samostojne oglede.  Zvečer polet proti Evropi.

15. Prihod v Slovenijo. 

Program je možno izvesti v drugi polovici februarja 2019 ali prve dni marca . Prav tako ga je možno izvesti v obratno smer v slučaju primernejših/ugodnejših  letalskih povezav.

Opombe:

Opcionalno obisk otočja Galapagos. Za to je potrebnih  vsaj 3 dni. To otočje, na osnovi katerega je raziskovalec Charles Darwin postavil teorijo o evoluciji,  ni mogoče obiskati samostojno ampak izključno z agencijskim aranžmajem v Ekvadorju. Približni strošek za 3 dnevni ogled + letalsko karto znaša:

- program 3 dni, dve noči: 325 € plus cca. 230€ avion Quito/Guayaquil - Galapagos = 555€

- program 4 dni, tri noči: 400 € plus cca. 230 € avion Quito/Guayaquil - Galapagos = 630€

Bolj točne podatke lahko dobimo v kolikor se dejansko določeno število potnikov odloči za obisk Galapagos. Programi se namreč sestavljajo po osebnih željah in točna cena je odvisna od posameznih obiskov, izbranega hotela ter števila potnikov v skupini. V slučaju interesa vsaj 4-5 ljudi bi se lahko zahtevala konkretna ponudba preko agencije.

Cena: Planinsko društvo ni pridobitno in bo cena na udeleženca polna stroškovna cena. Predvideni stroški  izleta, ki vključujejo  vse prevoze po Ekvadorju z najetim avtobusom minibusom s šoferjem, spanje v hostelih ali hotelih 3 zvezdic, ter letalsko karto: cca 2100-2200 €. V izračunu teh  stroškov niso všteti  lokalni vodniki kjer je to obvezno in potrebno, vstopnine v muzeje in nacionalne parke (vstopnine niso drage: 3-10€).  V te stroške ni  všteta prehrana (v Ekvadorju je možno jesti  v običajnih restavracijah dokaj poceni). 

Vodenje oz. spremljanje:  Izlet je pripravil Matjaž Medvedšek, ki  nas bo tudi spremljal in vodil na poti ter pripravil ustrezne razlage zgodovinskih, naravnih in kulturnih znamenitosti te dežele.

 

 

Četrtek
jul122018

PD RTV vabi na Škrlatico v soboto, 21. julija 2018

Odhod ob 5.00 iz Čufarjeve ulice med RTV in OŠ, povratek okoli 21h.

OPIS POTI:

Od parkirišča pri Aljaževem domu  v Vratih bomo zavili desno in po precej napornem vzponu šli mimo bivaka na Rušju, čez krnico Zadnji Dolek, prečili strmo melišče in se spoprijeli z dobro opremljeno, vendar zelo zahtevno potjo v steni Škrlatice. Do vrha naj bi potrebovali največ 6 ur. Sledi uživanje na vrhu in sestop po smeri vzpona, ki naj bi nam vzel kakšnih 5 ur.

Skupaj je predvideno okoli 9 ur naporne hoje, zato je izlet namenjen le zelo dobro izurjenim gornikom, ki obvladajo gibanje v visokogorju in imajo dovolj kondicije.     

Oblecite pohodne hlače, majico, obujte dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtnik pa dajte vetrovko, rezervno majico, windstoper, čelado in komplet za samovarovanje. Opremo prilagodite vremenski napovedi.

Hrana in pijača (vsaj 2l)  iz nahrbtnika.  Izlet bo vodil Andrej Lah .

Prijave čim prej oziroma najkasneje do ponedeljka 18.7.2018 na e-naslov: lahec7@gmail.com

Prispevek za izlet  znaša 10,00 €

V primeru slabega vremena pohod odpade, o čemer bodo prijavljeni obveščeni pravočasno.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ,upoštevati navodila in odločitve vodnika, ter je član PZS.