Ponedeljek
maj212012

Pohod na Stegovnik, 26. maj 2012

ODHOD: sobota, 26. maja 2012 ob 7:00 iz parkirišča na Čufarjevi ulici za TV Slovenija. Vrnitev cca. 16. uri. 
PRIJAVE: Jožica Ramšak Pajk (040 829 011), e-pošta: jozicaramsakp@gmail.com do 24.05.2012
HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika 
OPREMA: pohodniška oprema primerna letnemu času.
HOJE: cca 5 do 6 ur, je delno zahtevna označena pot z višinsko razliko 842m.

PLAČILO: 10 EUR
VODSTVO:  Jožica Ramšak Pajk in Matjaž Medvedšek

POTEK: Izhodišče Dol (850m) do Močnikovega sedla (1350m) nato do vrha grebena Stegovnik (1692m). Spust po zahodni strani mimo Okna v Stegovniku (1460m) do izhodišča Dol.

Stegovnik (tudi Štegovnik) je razgledna grebenska gora med dolino Tržiške Bistrice in Kokre. Z vrha je zelo lep pogled proti celotnemu grebenu Košute na severu, proti jugu se lepo vidi Storžič s svojimi sosednjimi vrhovi, proti vzhodu pa se vidi Kočna in ostale gore nad Jezerskim (hribi.net).

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo ture ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za sodelovanje na izletu. Vsakdo hodi na lastno odgovornost.

V primeru slabega vremena pohoda ne bo.

Torek
maj082012

Tečaj za varuha gorske narave

Z veseljem sem se udeležila prvega dela tečaja za pridobitev strokovnega naziva varuha gorske narave 21. in 22. aprila 2012 na Planinski koči Velikonočnica na Boču, ki ga je organizirala Planinska zveza Slovenije. Preko 20 slušateljev, željnih novega znanja s področja varovanja gorske narave, nas je z navdušenjem poslušalo zanimive predavatelje.

Seznanili smo se z naslednjimi temami: Planinstvo in zakaj v gore, Kulturna krajina, Rastlinske vrste in živalstvo v gorah ter zaščitene živalske in rastlinske vrste. Z zanimanjem smo poslušali predavanje o Kozjanskem parku, ki spada med najpomembnejša naravovarstvena območja v Sloveniji in Evropi, saj večji del parka spada v evropsko pomembna posebna varstvena območja NATURA 2000. 2. del predavanja bo v mesecu maju na Blegošu.

 

Nedelja
maj062012

Tudi planinci radi tečejo

V našem društvu imamo tudi tekaško sekcijo. Za varno hojo v planine je potrebna dobra kondicija,  ki jo pridobimo z redno vadbo in to večkrat na teden. Tako je tek zelo pripraven za vzdrževanje kondicije. Naš korak bo strumen, lahkoten in seveda tudi varnejši. Zavedati se moramo, da je varnost v gorah odvisna od nas samih, od telesne pripravljenosti, ki jo dobimo z vsakodnevno vadbo.  
 

Torej, copate na noge in tečt!

Dogodki: 

  • 2. maja smo tekli na 30. teku po mejah KS Drenov grič – Lesno Brdo (galerija)
  • 12. maja  je tek trojk. Ekipa je prijavljena. 

 

Pridite nas vzpodbujat na tek trojk.

V svoje vrste vabimo vse, ki želijo z redno vadbo pridobivati in ohranjati telesno kondicijo.

Tekaški pozdrav!  

Kontaktna oseba: Branko Škrajnar 031 653 280 

Četrtek
maj032012

Živalski svet v naših vrtovih, 9. maj 2012

Odsek za varstvo gorske narave vabi vse ljubitelje narave, da se v sredo, 9. maja 2012 ob 16. uri v veliki sejni sobi v 5. nadstropju RTV-centra v Ljubljani udeležite predavanja Ivana Esenka. Ivan Esenko je pisatelj in naravovarstveni fotograf, avtor knjige Vrt, učilnica življenja, v kateri preučuje živalski svet na naših vrtovih. Je tudi čebelar, poznavalec ptic in varuh netopirjev, pa tudi navdušen veslač, ki je s kanujem spoznaval slovenske vode. Spoznali se bomo tudi z invazivnimi rastlinami. Predavanje bo podkrepljeno z računalniško projekcijo - s slikami. 

Načelnica odseka za varstvo gorske narave Marija Miklič.

Torek
maj012012

Prosta mesta za izlet na Kum.

Na autobusu za izlet na Kum, 5. maj je še nekaj prostih mest.
Več informacij najdete tukaj.