Sobota
jan132018

PLANINARJENJE PO BOLGARIJI

30. 06. – 08. 07. 2018

Bolgarija se ponaša s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Seveda poleti večina turistov drvi k morju na sončno bolgarsko obalo. Znana letoviška središča z dolgimi peščenimi plažami ležijo ob črnomorski obali. Bolgarija ima tudi čudovita gorstva, ki so za turiste na žalost ali na srečo, nekoliko manj znana in obiskana. Zaščitni znak Bolgarije je vsekakor planina Rila z najvišjim vrhom Balkana Musale (2925m). Posebna atrakcija so čudovita Rilska jezera, Pirin, Vitoša, Belogradčik pa so eni od številnih naravnih draguljev, ki jih imajo Bolgari. Omeniti je potrebno še Staro planino ali Balkan. To je gorska veriga, ki se razteza od Črnega morja do Srbije z najvišjim vrhom Botev (2376 m). Torej, kdor se bo spustil v planinarjenje po bolgarskih planinah, vsekakor ne bo naredil napake.

LJUBLJANA – BEOGRAD – NEGOTIN

Zgodaj zjutraj bomo krenili na pot iz Ljubljane mimo Zagreba in Slavonskega Broda proti Beogradu z informativnim ogledom mesta. Sledi vožnja do Golubca in po Đerdapski klisuri do Negotina. V Đerdapski klisuri se bomo ustavili na nekaj najlepših razglednih točk in v Lepenskom viru. Lepenski Vir je mezolitsko in neolitsko najdišče na desni obali Donave v Đerdapski klisuri. Nastanek kulture Lepenskega Vira in njene svojevrstne umetnosti sega okoli 7000 pr. n. št. Namestitev v hotelu in večerja.

NEGOTIN – VIDIN - BELOGRADČIK -SOFIJA

Po zajtrku sledi vožnja do Vidina s kratkim postankom in ogledom trdnjave Baba Vida. Pot nas bo vodila  po manj razvitem severozahodnem delu Bolgarije do Belogradčika z ogledom trdnjave in zanimivih skalnih tvorb, prehod preko Stare Planine ali Balkana, namestitev v Sofiji v hotelu in večerja.

SOFIJA – POGORJE VITOŠE – SOFIJA

Po zajtrku vožnja do narodnega parka Vitoša in zimskošportnega centra Aleko v pogorju Vitoše, ki se dviguje nad glavnim mestom ter vzpon na najvišji vrh Černi vrah (2290 m), hoje bo za 3 ure. Vitoša je eden od simbolov Sofije in je za Sofijčane najbližje mesto za planinarjenje, alpinizem i smučanje. Po sestopu sledi najprej ogled Narodnega muzeja z bogato arheološko zbirko, galerijo ikon in etnografsko razstavo, kasneje pa še središča mesta z monumentalnimi zgradbami, spomeniki in cerkvami, vmes ne manjka tudi ostankov iz rimskega in srednjeveškega obdobja, večerja v mestu in nočitev.

SOFIJA – SAMOKOV

Po zajtrku zaključek ogledov v glavnem mestu in vožnja do Samokova. Somakov je mesto na jugovzhodu Bolgarije le 55 kilometrov od Sofije na višini 960 m. n.v. Nahaja se v  kotlini enakega imena, ki jo obkrožajo visoke gore (Rila, Plana, Vitoša, Verila, Ihtimanska srednja gora). Le 10 kilometrov južneje od mesta je najvišja gora Balkanskega polotoka Musala. Po nastanitvi v hotelu ogled zanimivosti mesta, ki še ima pridih orientalskega življenja, večerja.

SAMOKOV – BOROVEC – GOROVJE RILA IN MUSALA (2925M) – BANSKO

Iz Samokova se bomo zapeljali do športnega centra Borovec v gorski skupini Rila ter se mimo treh planinskih koč povzpeli na Musalo (2925 m), najvišji vrh Balkana. V kombinaciji z žičnico na Jastrebec, ki pripelje preko 2300 metrov visoko, bo hoje mimo visokogorskih jezer skupaj za okrog 6 ur,  povratek v dolino, vožnja  pod severnimi obronki Pirina in nastanitev v hotelu v modernem zimskošportnem središču Bansko, večerja.

BANSKO – MELNIK – SAMOSTAN ROŽEN – SANDANSKI – BANSKO

Po zajtrku vožnja po dolini Strume do Melnika, najmanjšega bolgarskega mesta, ki leži v bližini grške meje in se odlikuje po okoliških tvorbah iz peščenjaka ter značilni arhitekturi, in ogled samostana Rožen, ki je bil včasih odmaknjen v sredogorju ter drugih krajev (skupaj bo 2 uri hoje).
Postanek v toplicah Sandanski, kjer naj bi bil v bližini rojen uporni Spartak ter povratek do Banskega, večerja.

BANSKO – GOROVJE PIRIN IN VIHREN (2914M) – BANSKO

Po zajtrku sledi krajša vožnja mimo smučišča do Banderice v pogorju Pirin, ki je poleg Rile proglašen za narodni park. Pešhoja do koče Vihren in kasneje po vzhodnih in južnih pobočjih na Vihren (2914 m). Vrh se odlikuje po obširnem razgledu po Pirinski Makedoniji do obmejnih gora z Grčijo in Makedonijo. Ob ugodnih razmerah sestop po drugi poti do Banderice, skupaj  6 ur hoje. Povratek v Bansko in prosto, večerja.

BANSKO – RILSKI SAMOSTAN – BEOGRAD

Odhod iz Banskega, ogled znamenitega Rilskega samostana, ki leži v osrčju Rile in je pod zaščito Unesca. Samostan je bil središče bolgarskega kulturnega življenja, v okolici je tudi deloval svetnik Sv. Ivan Rilski, ki ima posebno mesto v bolgarski zgodovini. Vožnja mimo Sofije, Pirota in Niša do Beograda. Sledi nadaljevanje poti proti Sloveniji.

BEOGRAD – LJUBLJANA

Prihod v Ljubljano v dopoldanskih urah.

Program se še lahko spremeni zaradi vremenskih razmer in sprememb v logistiki.

 

Vodniki:

  •   Veliša Lazović,
  •   Matjaž Samec,
  •   Lokalni bolgarski vodniki        

Cena:

Cena je odvisna od števila prijav in izbranih hotelov. Naše planinsko društvo je nepridobitno in v kalkulaciji cene, ki jo boste plačali, bomo upoštevali polno stroškovno ceno. Cena v kalkulaciji zajema: najem kombijev, nočitve v hotelih z zajtrkom, plačilo vstopnin v narodne parke in muzeje, plačilo lokalnim vodnikom. Hotele še nismo rezervirali in pričakujemo vaše mnenje. Po raziskavah so cene zelo zmerne in je škoda, da si ne privoščimo večji luksuz z bivanjem v hotelih z bazeni. Po grobih izračunih bi bila stroškovna cena od 270 do 350 EUR po osebi.

Za prijavo je potrebno nakazati akontacijo  na TRR društva v znesku 150 EUR. Dokončna cena vam bo pravočasno javljena in jo boste nakazali na TRR pred odhodom.  Rok prijav je do zasedbe mest, število je omejeno. Plačate na TRR PD RTV štev. SI56 0222 2001 2109 437 

Oprema:

Primerna planinska obutev, pohodne palice (če jih uporabljate), topla oblačila  (tudi kapa in rokavice), zadostna količina pijače, nekaj hrane in energetskih ploščic,  ter vse ostalo, kar sodi v nahrbtnik in manjšo prtljago za osem dni.

Prijave sprejemamo na telefon 040 204 636 (Matjaž) ali

Velisa.lazovic@rtvslo.si  telefon 040 749 188 (Veliša)

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Lepo vabljeni!

Četrtek
jan112018

PD RTV vabi na izlet na Mirno goro 1047 m

v nedeljo, 21. januarja 2018

Odhod ob 7.00 uri s parkirišča pri HALI TIVOLI, povratek v popoldanskih urah.

Odpeljali se bomo proti Brežicam in na izvozu Ivančna Gorica zavili proti Črnomlju in Čermošnicam. Na Petrolu v Ivančni Gorici bomo spili kavo. Z našo hojo bomo začeli v vasi Vrčice. Nadaljevali bomo v smeri Kleča in se povzpeli na Mirno goro. Na vrhu se bomo ustavili v planinskem Domu na Mirni gori. Vrnili se bomo mimo Planine. Predvidene hoje je 5 ur lahke hoje.

S seboj imejte bundo, pohodne hlače, majice za preoblečt, rokavice, kapo, čaj in nekaj za pojest.

Naredili pa bomo 560 m višinske razlike.

Prijave do četrtka 18.1.2018 na tel. 040 204 636 (Matjaž). Cena prevoza je 10 eur.  Plačate na TRR PD RTV štev. SI56 0222 2001 2109 437 ali v gotovini na pohodu.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Lepo vabljeni!

Četrtek
jan042018

VARNA HOJA V GORE-PRAKTIČNI DEL

PD RTV je organiziralo predavanje o varni hoji v gore, ki ga je v novembru uspešno izvedel Miro Štebe. Število udeležencev je bilo kar veliko, v imenu vseh, se Miru zahvaljujemo. V januarju pa bomo imeli še praktični del na Mali planini in sicer dve varianti:
-      dvodnevni tečaj 19. in 20.1.2018 glej razpis spodaj ali
-      enodnevni tečaj 20.1.2018. Organiziran bo prevoz, odhod ob 7.00 uri s parkirišča pri Hali Tivoli. Peljali se bomo mimo Kranjskega Raka, sledil bo vzpon na Malo planino. Tečaj bo potekal pod strokovnim vodstvom Mira Štebeta in predstavnikov društva GRS Kamnik. Strošek enodnevnega tečaja bo le prevoz v višini 10,00 eur, tečaj bo za člane PD RTV brezplačen. Prijave do srede 17.1.2018 na mobi: 040 256 457 Liljana. Prijavite se vsi udeleženci, tisti za enodnevni in dvodnevni tečaj.

-      Praktični del bo potekal na terenu, zato se od udeležencev zahtevajo primerna oblačila in obutev ter ostala oprema za gibanje v gorah v zimskih razmerah (cepin, dereze, čelada, lavinski trojček), možnost izposoje opreme.

 

Razpis za Tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerah

 

Društvo gorska reševalna služba Kamnik, organizira Tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerah, ki bo potekal 19. in 20. januarja 2018 na Mali planini.

Zbor udeležencev bo v petek, 19. 1. 2018, ob 17. uri v Domžalskem domu na Mali planini.
Zaradi omejenih možnosti nastanitve, se tečaja lahko udeleži največ petindvajset (25) oseb.

Prenočišče in prehrana bosta zagotovljena v Domžalskem domu na Mali planini.

Prijave sprejemamo do zasedenosti izključno po e-pošti in priloženi prijavnici, na naslov: info@grs-kamnik.si, pod “Zadevo” vpišite: Tečaj 2018.


Prijave so veljavne z nakazilom kotizacije:

• Člani PZS 20,00 €,

• nečlani PZS 60,00 €.


Kotizacijo je potrebno nakazati skupaj s prijavo in najkasneje do 15. 1. 2018 na TRR: SI56 0231 2003 5354 472, sklic SI00 18012018 (pri vplačilu morata biti obvezno navedena priimek in ime vplačnika).


V kotizacijo je všteto:
 povračilo stroškov predavateljev in inštruktorjev, morebitno gradivo.

Bivanje in prehrano v koči plača vsak udeleženec sam. Cena polnega penziona (prenočitev, večerja, zajtrk in kosilo) je 30 €.


Program tečaja:

Petek 19. 01. 2018

17.00 - zbor in prijava udeležencev

17.30 do 22.00 - teoretični del (predavanja o plazovih, opremi, prvi pomoči), večerja

 

Sobota 20. 01. 2018

7.30 - zajtrk

8.45 do 13.30 - praktični del (delo na deloviščih)

13.30 do 15.00 - kosilo, analiza, zaključek tečaja


Praktični del bo potekal na terenu, zato se od udeležencev zahtevajo primerna oblačila in obutev ter ostala oprema za gibanje v gorah v zimskih razmerah (cepin, dereze, čelada, lavinski trojček).


Dodatne informacije lahko dobite po telefonu 041/663-446 (Matjaž Šerkezi, vodja tečaja) in na spletni strani 
www.grs-kamnik.si, Facebook chat Društvo GRS Kamnik.

 

 Razpis (529,02 Kb)

 Prijavnica (36,07 Kb)

Četrtek
dec282017

PLAN PD RTV 2018

Ob zaključku letaa 2017 vse pohvale našim članom za prizadevno hojo s PD RTV, zahvala vsem vodnikom za organizacijo in varno vodenje pohodov, predsedniku Veliši Lazoviču za uspešno vodenje PD RTV, hvala vsem ostalim članom upravnega odbora, markacistom in načelnici za varstvo narave.

Hvala za razumevanje in podporo tudi prejšnjemu gen. direktorju RTV Marku Filliju in sedanjemu gen.direktorju Igorju Kaduncu.

UO je že pripravil nov program izletov PD RTV za leto  2018, ki ga najdete na tej spletni strani. Lahko si ga tudi prenesete s spodnje povezave. Plan je okviren, točen razpis bodo vodniki pripravili in pravočasno objavili na spletni strani. 

plan PD RTV 2018

Liljana Drevenšek

Četrtek
dec212017

POHOD PO POTEH CANKARJEVE MATERE...


Vabimo na pohod po poteh CANKARJEVE MATERE V TOREK 26.12. 2017

Prevoz do Vrhnike: individualno

Z Vrhnike, pri gasilnem domu odpelje bus  med 7.15 in 7.30  na Vrzdenec.

Pohod se prične ob 9.00 uri.

Pot je lahka, ca 13 km, poteka od Vrzdenca do Cinzarja, na Gradisce,  do Ligojne, Stare Vrhnike,Svete trojice, do Cankarjeve hise. Zakljucek pohoda bo okoli 13.00 ure.

Prijavnina je 5 eur za prevoz in malico v gasilnem domu. Organizira Marija Dolenc.

 

Spomnimo še na trdicionalni pohod na KUM 2.1.2018.

Prevoz: indivudualno, možnost z vlakom ob 5.50 ali 6.50 iz Ljubljane do Trbovelj.

 

PRAKTIČNI DEL VARNE HOJE V GORAH BO 20. IN 21.JANUARJA NA VELIKI PLANINI POD VODSTVOM MIRA ŠTEBETA, VEČ INFORMACIJ SLEDI.

 

Ob zaključku leta vse pohvale in čestitke vsem članom PD RTV in ostalim, ki ste hodili znami. Želimo vam lepo praznovanje, prijetne praznične dni in lepih planinskih tur.

V prihajajočem letu vam želimo zdravja, nič poškodb, dobre enegrije in veselja na planinskih poteh z PD RTV…srečno 2018. Liljana