Petek
feb082019

PD RTV vabi na Krk, v nedeljo 24. februarja 2019


Odhod ob 6.00 uri s parkirišča pri HALI TIVOLI, povratek v večernih urah.

PD RTV se bo pridružilo PD BAZOVICA z Reke, ki bo organiziralo POHOD PO SKRIVNOSTIH SEVERNE STRANI OTOKA KRKA. Predviden potek:

9.30  ZBOR UDELEŽENCEV IN ODHOD V ZALIV VOZ, KRATEK SPREHOD DO SVETILNIKA VOŠĆICA

10.30 POHOD  LETALIŠČE KRK-RUDINE, DVE URI LAHKOTNE HOJE

ČE BO INTERES, SI BOMO OGLEDALI JAMO BISERUJKO IN OSTANKE CERVICE SV. PETRA V ZALIVU KLIMNO.

OBISKALI BOMO ENEGA OD MESTEC NA ZAHODNI OBALI KRKA GLEDE NA ŽELJE UDELEŽENCEV, KJER BO ČAS ZA SPREHOD IN KAVICO.

Dogovarjamo se za možnost kosila po 17.00 uri v zalivu Črišnjeva, to je na povratku, takoj ko pridemo z mostu v kraju Uvala Scott v konobi »Sidro«, kot običajno, golaž, šurlice, solata,  ca 60 kun.

Pohod bo vodil Darko Mohar PD BAZOVICA s sovodniki. Pohitite s prijavami zaradi lažje organizacije, prijave Liljana,  tel 040 256 457. Stroški organizacije in  prevoza so 15 eur, za otroke do 15. leta bo prevoz brezplačen. Ne pozabite na osebno izkaznico oz. potni list. Imejte primerne pohodne čevlje, vetrovko, kapo, rokavice in malico.

 Lepo vabljeni!

Sreda
feb062019

PD RTV vabi na izlet iz Predjame preko Pečne rebre na Sv. trojico 9.3.2019

V soboto dne 9.3.2019 se ob 8 dobimo v Tivoliju. S kombijem se bomo odpeljali do Predjame. Od tam se bomo sprehodili do Pečne rebri cca 3 ure, nato nadaljevali do Sv. trojice cca 3 ure in še spust proti kombiju. 

Skupaj bomo hodili 7-8 ur.

Potrebujemo pohodna oblačila, nizke pohodne čevlje, palice.

Malica iz nahrbtnika ter vsaj 2l tekočine.

Strošek prevoza 10 evrov.

Vodnik Matjaž Samec 040 204 636.

Prijave do četrtka 7.3.2019 na telefon.

V primeru slabega vremena ali premalo prijav izlet odpade.

Lep pozdrav

 

Torek
feb052019

PD ISKRA LJUBLJANA vabi na Kopitnik 8.februarja 2019

Zbor v petek, 8. 2. 2019, ob 6.25  v avli železniške postaje v Ljubljani. Prevoz z vlakom. 
 
Vodnik Vodnik Marjan Klančar 
 
Potek izleta Z vlakom se bomo odpeljali do Hrastnika . Na začetku poti se bomo povzpeli približno 100 m v strmino in se nato zložno povzpeli po markirani poti (manj kot 2 uri hoda) do planinskega doma na Gori. Tu se bomo okrepčali in nadaljevali hojo do doma na Kopitniku, kamor bomo prispeli v eni uri. Po gozdni poti se bomo še malo sprehodili in po 20 minutah dosegli vrh Kopitnika, kjer se nam bo odprl lep razgled na vse strani. Opcija je da se vrnemo v kočo in se potem skupaj spustili v dolino v Rimske toplice, za kar bomo potrebovali 1,5 ure. Če bo pot kopna in suha pa se spustimo že iz Kopinika v dolino. Ustavili se bomo še v restavraciji Aquaroma kjer se lahko okrepčamo. Vlak nas bo odpeljal ob 15,53 ali 16,46 uri proti Ljubljani , kamor bomo prispeli ob 17,11 ali 18,10 uri. Prestopimo v Zidanem mostu. Za skupino najmanj šestih udeležencev je 30% popust. Spisek v dveh izvodih potnikov se mora priložiti skupaj z žigom društva pri blagajni postaje. Nabavi se karta za Hrastnik in povratek iz Rimskih toplic. Upokojenci  nad 60 let z ugodnostno kartico Seniorji imajo 50 % popust. Dodatno prispevamo 1€ za delovanje društva. Značaj ture (izleta) Lahka označena pot . Same hoje bo do 4-5 ur. Pot je primerna za vse pohodnike. Zahtevnejši je le 10m vzpon do samega vrha.  Oprema Običajna planinska obutev in oblačila za ta letni čas, gamaše in tudi dereze naj bodo v tem letnem času vedno v nahrbtniku. Zadostna količina pijače in nekaj hrane. Hrano in pijačo je možno dobiti tudi v obeh kočah. 
 
Dodatne informacije vodnik Marjan Klančar (041 990 371). Lepo vabljeni…
 
  
Torek
jan292019

Opomnik za pohod ob Muri

Planinsko društvo RTV Ljubljana 

 

vabi na pohod

Ob Muri

v nedeljo, 3. februarja 2019. 

 

Odhod ob 6:30 s parkirišča Tivoli, povratek v Ljubljano do 18,30.

 

Z avtobusom se bomo peljali po štajerski avtocesti in nato do Bad Radkersburga na avstrijski strani. ,  kjer bo ob 9:30 uri zbor pohodnikov. 

Rezultat iskanja slik za pohod ob muri

Po pozdravu  mednarodnega komiteja za ohranitev Mure  se bomo ob 10:30  pod vodstvom vodnikov  mednarodnega odbora Naša Mura odpravili na 10 km-ski pohod ob Muri in njenih logih. Pohod je pod sloganom »nehajmo izsuševati mokrišča«. Startnina znaša 8.00 evrov (v ceno je všteta topla malica in pijača), ki jo bomo plačali na začetku pohoda.   

 

Ob Muri so poplavni gozdovi in mokrišča, ki jih še ni na zemljevidu mednarodno pomembnih mokrišč konvencije Ramsar niti na zemljevidu biosfernih rezervatov sveta MAB. Uvrstitev mednje, je cilj pohodov ob Muri, ki se organizirajo že od leta 2000. Tokrat bomo obiskali Muro in njene loge  na avstrijski strani, s pohodom udeleženci opominjamo in želimo, da Mura ostane še naprej brez jezov kot del bodočega mednarodnega biosfernega rezervata Evrope pod okriljem UNESCA, Mura - Drava Donava. 


Nezahtevne hoje po ravnicah bo predvidoma 3 ure. Pot je primerna za vse starostne skupine, tudi za otroke nad 6 let.

 

Obujte dobro pohodno obutev (glede na vreme bodo morda primerni gumijasti škornji ), vodo ali čaj, pohodne palice in vremenu primerno toplo obleko ter veljaven osebni dokument za prečkanje meje.

Hrana in pijača iz nahrbtnika ter topla malica in pijača po končanem pohodu.

 Prispevek za izlet  znaša 15,00 €. (prispevek vključuje prevoz in vodenje).  Plačilo v gotovini na avtobusu ali   pred izletom na transakcijski račun društva (namen: Mura 2018, IBAN: SI56 0222 2001 2109 437).

Izlet bosta vodila Marija Miklič in Veliša Lazović .

Prijave: do četrtka, 31. januarja 2018 na e-naslov Miklic.Marija@gmail.com ali na tel. 040 567847.

 

 

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Nedelja
jan272019

Planinarjenje po Zelenortskih otokih

PROGRAM: Planinarjenje po Zelenortskih otokih, 26. 10. do 10. 11. 2019

Program obsega aktivni dopust s planinarjenjem po Zelenortskih otokih. Z izbiro najboljših planinskih  poti na otokih Santiago, Fogo in Santo Antao bomo odkrili čudovite pokrajine teh vulkanskih otokov. Svetovno znan, vulkan Fogo, ki se dviga na več kot 2829 metrov nadmorske višine je okrašen s pokrajino črnega peska, ki je delno pokrita z redkimi zaplatami zelenja. Na otoku Santiago boste odkrili glavno mesto Zelenortskih otokov in se sprehodili v Narodni park Serra Malagueta.  Na otoku Sao Vicente bomo obiskali mesto  Mindelo, ki slovi kot glavno mesto kulture otočja. Poslastica za pohodništvo je vsekakor otok Santo Antao. Je drugi največji otok arhipelaga in je najbolj gorat. Otok je raj za planinarjenje.  Prekrasni razgledi, monumentalne doline, hiše zgrajene na skoraj navpičnih skalnih policah, vrtoglave pohodniške poti … Vse to je obdano s še nedotaknjeno naravo in kmetijstvom, ki neguje celoten Zelenortski otok. Poti po otokih so dobro vzdrževane in pogosto jih vsakodnevno uporabljajo domačini. Ne bodite presenečeni, ko vas bo babica, ki nosi veliko košaro, polno zelenjave, prehitela na vaši poti … Večina poti povezuje več vasi in je dobro označena.

Rezultat iskanja slik za santo antao

Načrt poti

Pot:

26. 10. 2019 Zbor v Ljubljani, prevoz do letališča Bologna ali Benetke, let na letališče Praia (otok Satiago).

1. dan:

27. 10. 2019 Letališče na otoku Santiago (Prihod)

Prevoz od letališča Praia do hotela.

Popoldne bo dovolj časa za prvi stik z državo in toplo dobrodošlico prijaznih domačinov. Po namestitvi v hotelu  sledi krajši ogled mesta. Obiskali bomo mestno jedro Praia in tržnico.

Vrnitev v hotel, večerja. 

2. dan:

28. 10. 2019  Pohodništvo po Narodnem parku Serra Malagueta, prihod v Tarrafal

Po zajtrku sledi vožnja do narodnega parka  Serra Malagueta (nv 1603 m). Od tod nadaljujemo pot peš. Spremljali nas bodo čudoviti razgledi na severno stran otoka, na globoke vulkanske doline s strmimi pobočji. Po koncu pohodništva se peljemo do mesta Tarrafal, kjer bomo obiskali peščene plaže (plavanje, sprostitev), večerja in nočitev v hotelu. 

Čas hoje: 3 - 4 ure | Vzpon: 230m  | Namestitev: Hotel | Prehrana: zajtrk, piknik, večerja.

3. dan:

29. 10. 2019 Otok Fogo (ognjeni otok) | São Filipe

Celotno jutro nam bo na voljo, da bi še dodatno raziskali Tarrafal. Lahko se odločite za jutranje kopanje na plaži. Po kosilu sledi prevoz na letališče Praia. Ob pristanku na otoku Fogo se bomo v mestu Sâo Felipe srečali s kolonialno arhitekturo, katere bistvena značilnost je Sobrados (stare hiše, kjer so živeli aristokrati), z lepimi razgledi na okoliške črne peščene plaže in celo na sosednji otok Brava. Nočitev  in večerja.

Namestitev: Gostišče | Prehrana:  večerja, zajtrk.

4. dan

30. 10. 2019 Planinarjenje: vzpon na aktivni vulkan “Pico de Fogo” (2829 m), najvišja točka Zelenortskih otokov.

Po zajtrku se peljemo do kraterja in vasice  Cha das Caldeiras na nadmorski višini 1700 m. Okoliška pokrajina je preprosto spektakularna. Vzpeli se bomo na vrh vulkana. Na poti bomo videli  fumarole, ki oddajajo vroče pline. Spust je zelo hiter po vulkanskem drobirju. Uživali bomo v kosilu ob kozarcu vina Fogo. Preostanek popoldneva je namenjen sprostitvi v Cha das Caldeiras. Nočitev v gostišču in večerja.

Čas hoje: 4 - 5 ur | Vzpon: 1200m | Namestitev: Gostišče | Prehrana: Kosilo, večerja, zajtrk

5. dan

31. 10. 2019 Hoja: Cha das Caldeiras - Mosteiros | Sao Filipe.

Po spustu iz Cha das Caldeiras bomo prečkali vulkansko pokrajino, majhne gozdove evkaliptusa in rodovitne zelene pokrajine. Prispeli bomo do mesta Mosteiros, kjer kosimo, in kjer nas čaka vozilo za povratek v Sao Filipe. Vožnja do Sao Felipe, večerja. 

Čas hoje: 4-5 ur | Spust: 1300m | Namestitev: Gostišče | Prehrana: večerja, zajtrk.

6. dan

1. 11. 2019 Fogo - otok São Vicente

Pred našim letom do otoka Sao Vicente imamo nekaj prostega časa za dodatno raziskovanje mesta Sao Filipe. Lahko se odločimo za obisk tržnice s sadjem in ribami ali se sprehodimo in kopamo na čudoviti črni plaži. Kosilo v lokalni restavraciji. Prevoz na letališče Fogo. Let  proti otoku Sao Vicente, namestitev v hotelu. 

Namestitev: Hotel | Prehrana: Večerja, zajtrk

7. dan

2. 11. 2019 Sao Vicente - otok Santo Antao: sprehod “Cova” - dolina Paul

Ob 07.00  zbor  v hotelu in prevoz do pristanišča. S trajektom se v eni uri pripeljemo do otoka Santo Antao.

Voznik nas bo sprejel v pristanišču Porto Novo in v manj kot 20 minutah pripeljal v Covi (krater vulkana na nadmorski višini 1522 m). Od tod nadaljujemo peš. Spustili se bomo v veličastno dolino Paul. Spremljal nas bo lokalni vodnik. S seboj bomo imeli piknik kosilo. Sledi prevoz do Ponta do Sol, kjer bomo prenočili. 

Čas hoje: 5h | Razdalja: 12,5 km | Nadmorska višina: + 300 m / - 1320 m Tip nastanitve: Gostišče |Prehrana: zajtrk, piknik kosilo, večerja.

8. dan

3. 11. 2019 Sprehod: Lin d’Corvo - João Afonso

Po zajtrku se peljemo do vasi Corde, ki je izhodiščna točka pohoda po planoti Lin d Corvo. Od tod se odpira slikovita pot (prečkamo pridelke sladkornega trsa in majhne podeželske naselbine). Spuščali se bomo proti vasi João Afonso. Piknik kosilo. V tej vasi prespimo.

Čas hoje: 4h | Razdalja: 10,7 km | Nadmorska višina: 170 m / - 820 m | Tip nastanitve: vaška hiša za oddajanje (Home stay) | Prehrana: večerja, zajtrk.

9. dan

4. 11. 2019 Hoja: João Afonso do Cha de Igreja.

Po zajtrku zapustimo vas João Afonso in prečkamo nekatere spektakularne planinske kraje, dokler ne pridemo do vrha Mocha (visoka razgledna točka od koder se odpira neverjeten pogled na obzorje atlantskega oceana). Piknik kosilo. Pot nadaljujemo v vas Cha de Igreja, kjer bo čas za sprostitev, večerjo, nočitev.

Čas hoje : 4 - 5 ur | Vzpon: 600 m - Spust: 900 m Namestitev: Gostišče | Prehrana: večerja, zajtrk

10. dan

5. 11. 2019 Hoja: Cha Igreja - Cruzinha - Fontaínhas - Ponta do Sol

Po zajtrku, nas čaka pot po fantastični obali, ki poteka med visokimi klifi in majhnimi vasicami Cruzinha, Corvo in Fontaínhas. Piknik kosilo. Pot nadaljujemo v Ponta do Sol, kjer bo nočitev. 

Čas hoje: 4h30 | Razdalja: 11 km | Nadmorska višina: +690 m /- 710 m Tip nastanitve: Gostišče | Prehrana: večerja, zajtrk.

11. dan

6. 11. 2019 Santo Antao - otok Sao Vicente

Po zajtrku se odpravimo do vasi Porto Novo. Sledi vožnja po severni obalni cesti do pristanišča. Od tod se s trajektom vrnemo v Mindelo na otoku Sao Vicente. Možnost ogleda mesta Mindelo, ki je kulturno mesto Zelenortskih otokov ali obisk plaže. 

Nočitev v Mindelu. Namestitev: Hotel | Prehrana: zajtrk, večerja.

12. dan

7. 11. 2019: Otok Sao Vicente – obisk najlepših plaž

Sao Vicente ima dve od štirih najlepših plaž na Zelenortskih otokih. Po napornem potovanju si bomo privoščili dan oddiha na plaži in obisk mesta.

Nočitev v Mindelu. Namestitev: Hotel | Prehrana: zajtrk, večerja.

13. dan

8. 11. 2019 Vožnja na letališče Cesaria Évora, let do letališča Praia na otoku Santiago

Vožnja do letališča in let proti Praii. 

Nočitev v mestu Praia. Namestitev: Hotel | Prehrana: večerja, zajtrk.

14. dan

9. 11. 2019: prost dan za ogled otoka Santiago

Otok Santiago si zasluži, da na njem preživimo ves dan. Glede na interes lahko izpeljemo planinski izlet ali obisk vasic ter druženje z domačini. Čas bo tudi za obisk plaž. Obiskali bomo zgodovinsko mesto Cidade Velha, nekdanje glavno mesto, kjer so prebivali prvi portugalski kolonizatorji.

Nočitev v Praia. Namestitev: Hotel | Prehrana: zajtrk, večerja.

15. dan

10. 11. 2019: Let domov

Program je odvisen od najbolj ugodnih letalskih povezav in cen in ga lahko do dokončnega nakupa letalskih vozovnic spreminjamo. Število planincev je omejeno na maksimalno 14.

Cena potovanja mora pokriti vse stroške letal, bivanja, lokalnih prevozov, lokalnih vodnikov in vseh drugih stroškov. Torej bo cena polna stroškovna. Planinsko društvo je neprofitno in vsi udeleženci bodo imeli vpogled v stroškovnik. Za del stroškov, ki jih moramo plačati vnaprej (letalske vozovnice, namestitve za katere se zahteva predplačilo ipd.)  bomo plačali preko TRR planinskega društva. Ostale stroške bodo udeleženci samostojno plačali sproti. Cene na Zelenortskih otokih so nekoliko nižje kot v Sloveniji, so pa bistveno višje kot v primerljivih državah v Afriki in Aziji. Koliko bomo zapravili za potovanje je odvisno koliko luksuza si privoščimo. Po zelo grobi oceni bodo celotni stroški s hrano v red, med 1300 in 1600 evrov. Zelenortski otoki slovijo kot zelo varna država, domačini kot zelo gostoljubni.

Izlet je pohodniški in je primeren le za psihofizično pripravljene osebe. Torej, razen fizične pripravljenosti morate računati na številne improvizacije in spremembe načrtov ter morebitne špartanske pogoje. Država turistično in infrastrukturno ni zelo razvita in moramo računati na kakšna (neprijetna) presenečenja. Glede udobja in okoliščin na katere ne moremo vplivati, vodniki ne sprejemamo odgovornosti. Za varnost in strokovno vodenje bo poskrbljeno.

Za prijavo je potrebno nakazati 700 evrov akontacije  na TRR SI56 0222 2001 2109 437. Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest in najpozneje do 15. februarja 2019, zato pohitite.

Vodniki: 

 • ·         Veliša lazović – turistični vodnik,
 • ·         Matjaž Samec - planinski vodnik,
 •           Lokalni vodniki z licencami za gorsko vodenje

 

Prijave: Veliša Lazović tel. 040 749 188,   e-pošta: velisa.lazovic@rtvslo.si

O opremi in drugih potrebščinah bomo prijavljene udeležence obvestili na posebnem sestanku.

 

Druge  variante:

V primeru neugodnih sprememb cen letal in urnikov,  do dokončnega nakupa letalskih vozovnic se lahko odločimo za spremembe.  Varianta, ki je opisana v zgornjem tekstu je zelo ambiciozna, ker bomo v dveh tednih obiskali štiri otoke. Če bodo kakšne ovire se lahko odločimo za bolj sproščeno potovanje. V tem primeru se moramo odpovedati enemu od dveh najbolj atraktivnih otokov. Izbirali bi med otokoma Fogo in Santo Antao.

 1.  Varianta :
  1. Let na otok Santiago,
  2. Let  do vzhodnega otoka Maio
  3. Let do otoka Fogo
  4. Let do otoka Santiago in domov

V tej varianti bi se odpovedali obisku otoka Sao Vicente in Santo Antao ampak bi obiskali otok Maio, ki slovi po čudovitih plažah in nedotaknjeni naravi. Za razliko od otoka Sal in Boa Vista, otok Maio je je še vedno turistično slabo obiskan in deviški .Otok Maio je tudi čudovit za pohodništva. Slovi po Želvah, ki se gnezdijo na plažah, upam, da jih bomo z malo sreče videli.

 1.  Varianta:
  1. Let z nizkocenovnim Ryanair do otoka Lanzarote na Kanarskih otokih, kjer bomo ostali par dni
  2. Let  Lanzarote -  Sao Vicente,
  3. Trajekt Sao Vicente -  Santo Antao
  4. Trajekt nazaj Santo Antao – Sao Vicente
  5. Let Sao Vicente – Lanzarote
  6. Let Lanzarote   - domov.

V tej varianti bi izkoristili letalsko povezavo med kanarskimi in zelenortskimi otoki. Ne bi obiskali otokov Santiago in Fogo. Pridobitev je obisk čudovitega ognjenega otoka Lanzarote.